Rusija želi prolaz kroz Dardanele 1Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali Žurnal pisao je o zahtevu koji je Rusija podnela za otvaranje Dardanela za svoje ratne lađe.

Kako piše Mali Žurnal, Rusija je u kratkom vremenskom periodu obnovila svoj zahtev za otvaranje Dardanela.

‚‚Svoj zahtev za otvaranje Dardanela za ruske ratne lađe Rusija je preko svoga diplomatskog predstavnika na sultanovom dvoru ponovila opet“, navodi ovaj list.

Rusija želi prolaz kroz Dardanele 2
Foto: screenshot/ digitalna.nb.rs

Iz ovog zahteva vidimo da Rusija očekuje da Porta donese rešenje koje će, ne samo biti povoljno za Rusiju, već će iz njega ona imati najviše koristi.

Baš zbog takvih okolnosti, potrebno je da i Turska ima razlog da pristane na ovakvu ponudu.

‚‚Kao naknadu za to, Rusija obećava Turskoj pomaganje Turske u njenim pretenzijama u Persiji i uticanje da se Tursko-italijanski rat što pre svrši i sa što manje štete po Tursku“, piše dalje u tekstu.

Međutim, nije sve prošlo toliko povoljno po Rusiju.

‚‚Veliki vezir je odgovorio i na ovu rusku ponudu, da današnja turska vlada ne želi da potpiše akt o raspadanju turskog carstva“, navodi Mali Žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.