Sa 20 godina kopao zlato u Kaliforniji, sa 85 upisao Poljoprivredni fakultet 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali žurnal“ pre 110 godina preneo je vest o najstarijem studentu na svetu.

Farmer Robert Ševlington upisao je u 85 godini Poljoprivredni fakultet u Pitsburgu, prenosi Mali žurnal.

Kako navode, on je kao dečak pobegao od svojih roditelja i prstupio je službi na jednoj jedrilici. Sa 20 godina kopao je zlato u Kaliforniji, a već sledeće godine se obogatio.

Pošto je postao bogat, vratio se u Englesku da pomogne svojim roditeljima, međutim kad se vratio saznao je da su njegovi roditelji preminuli. Nakon tog saznanja Ševlington se vraća u Ameriku sa namerom da  kupi poljsko imanje, međutim brod na kome je putovao napali su gusari, te je ostao bez novca, a trebalo je sa tim novcem da započne nov život, navodi  Žurnal i dodaje da se Ševlington dopao gusarima pa su ga pitali da im se pridruži.

Sa 20 godina kopao zlato u Kaliforniji, sa 85 upisao Poljoprivredni fakultet 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Sa njima je proveo četiri godine, kada ih je napala jedna engleska fregata i potopila im je brod, nakon čega Ševlingtona ranjenog uhapse. Uspeo je da spasi suda i odlučuje da ide u Australiju da kopa zlato. Godinama kasnije vratio se u Ameriku gde je kupio farmu.

– Sada je farmu prodao i upisao je agrikulturnu školu. I ako ima 85 godina Ševlington se dobro oseća i drži, a izgleda kaoda nema više od 50 godina, prenosi Žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.