“Sve što smo dobili je platonska izjava Rusije da će nam koža biti čitava” 1Foto: Radenko Topalović

Kako je pisao Mali Žurnal pre 110 godina, spoljne i unutrašnje prilike Srbije bile su veoma teške.

Parlamentarna situacija bila je nesrećna, te se moglo očekivati novo partijsko paničenje.

“Mi smo uglavnom u nesrećnim, vrlo nesrećnim prilikama, a krajnje je vreme da se sami pomognemo”, sugerisao je Mali Žurnal.

Novine navode da je ljude u Srbiji patriotizam obezumio te ne znaju više izabrati pravi put, koji će ih izvući sa opasnog terena.

“Sve što smo dobili je platonska izjava Rusije da će nam koža biti čitava” 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

“Imamo pre svega da promenimo spoljnu situaciju. Turska se nalazi u jednom kritičnom stanju. Italijansko-turski rat preti da zauzme veće i ozbiljnije razmere, a kako mi u Turskoj imamo danas velikih životnih i nacionalnih interesa, moramo strogo voditi tačuna o njenim susedima, koji se spremaju svakog trenutka da nanesu ne njoj, nego nama štete”, upozorio je ovaj list.

Naime, Mali Žurnal piše da je Solun na meti Austrije, a da Bugarska nišani Makednoniju.

“Arnauti postaju sve agresivniji, a to sve ide preko našeg računa. Austrija i Bugarska na svaki način imaju jedan tačan i određen sporazum, koji je odneo kralj Ferdinand na sankciju u Berlin”, navodi se u tekstu.

Dalje piše da je u Berlinu pomenuti pakt ozakonjen, te da će zatim stupiti na delo.

“Mi smo naprotiv i suviše izolovani. Sve što smo možda dobili, to je platonska izjava Rusije, da će nam koža biti čitava, kao da se sve pitanje naše sastoji u tome da ne budemo napadnuti”, objašnjava autor.

Naime, Austriji nije ni bilo u planu da sebe dovodi u nezgodan položaj napadom na Srbiju, ali je misija bila blokiranje sa juga, što će iznuditi kapitulaciju.

Kao razumno rešenje, Mali Žurnal predlaže da stanovnici treba da se odreknu patriotske svesti, i da počnu raditi “sa više pitomosti i više pameti”.

“Radikali ne mogu ostati na položaju apsolutnih gospodara. Oni su učinili apel na narod i nisu dobili punu većinu, bar onakvu kakva je potrebna za jednu homogenu vladu”, zaključuje Mali Žurnal dodajući da, ako niko ne uđe u koaliciju sa trenutnom vladom, nema drugog izlaza nego pomoći radikale.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.