Vlast dozvolila pušenje u tramvajima, ali kondukteri ne dopuštaju 1Foto: Radenko Topalović

U Kanzas Sitiju, u Americi, vodi se ogročena borba između pušača i nepušača, pisao je list Mali žurnal pre 110 godina.

Kako je list pisao, policijske vlasti su dopustile da se puši u tramvajima, ali ipak tramvajsko društvo naredilo je svojim kondukterima da putnicima ne dopuštaju pušenje u tramvajskim kolima.

Pušači se na naredbu društva slabo obaziru i u tramvajima puše do mile volje, pošto je zakon na njihovoj strani. Nepušači, a naročito dame, zahtevaju od konduktera da pušače uklone iz kola, što dovodi do burnih scena.

Dešavalo se već nekoliko puta da su dame, napuštajući tramvajska kola, opalile šamar nekom od pušača. Bilo je i slučajeva da su pušači izbacivani iz tramvaja.

Fabrikanti duvana stoje, razume se, na strani pušača.

Oni su angažovali veliki broj nezaposlenih, snabdeli ih raznim vrstama cigara i cigareta i opremili ih u borbru portiv nepušača.

Oni još na polaznim stanicma zauzmu mnoga mesta u tramvaju i otpočinju pušenje. U kolima se viju gusti kolutovi dima i nepušači otpočinju svađu, koja se mahom svršava na štetu nepušača, jer su oni u manjini. List piše da ni policija ni drutšvo neće da popuste.

Ipak, Njujorški pušači zavide kolegama u Kanzasu jer je u Njujorku pušenje u tramvajima i u vagonim varoške železnice najstrože zabranjeno. Oni, koji se ogreše o tu zabranu, kažnjavaju se novčanim kaznama do 2.000 dinara ili zatvorom do godinu dana.

U zatvoru im je na svaki način dopušteno da puše, kada im je to zabranjeno u tramvajskim kolima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.