Naučnici su razvili revolucionarno pakovanje za hranu u obliku spreja 1Foto: Pixabay/Ulrike Leone

Tim naučnika sa Univerziteta Rutgers i Univerziteta Harvard nedavno je razvio biorazgradivi sprej za pakovanje hrane. Istraživači veruju da ovaj revolucionarni oblik pakovanja može sačuvati rok trajanja hrane, povećati njenu bezbednost i smanjiti plastični otpad.

Plastična ambalaža je vodeći izvor globalnog stvaranja plastičnog otpada, jedne od najvećih pretnji po životnu sredinu i zdravlje ljudi, piše tportal.

„Odlaganje otpada od hrane i bezbednost hrane su među glavnim brigama našeg društva“, rekao je za Food Tank Huibin Čang, bioinženjer sa Harvarda koji je učestvovao u razvoju revolucionarnog pakovanja. On je objasnio da većina ambalaže za hranu koja se koristi nije biorazgradiva.

Tim naučnika rešenje vidi u pululanu, jestivom vlaknu koje je američka Uprava za hranu i lekove, FDA, prepoznala kao bezbedna, a koje se već koristi kao obloga na tabletama.

Biorazgradivo pakovanje u obliku spreja na bazi pululana je mešavina biorazgradivih polimera i netoksičnih rastvarača i može se isprati vodom.

Ovo pakovanje je još uvek u ranoj fazi razvoja, a naučnici Rutgersa rade na tome da finalni proizvod bude što isplativiji i u skladu sa postojećim industrijskim standardima.

Istraživači planiraju da ponude biorazgradivu ambalažu kompanijama i kupcima spremnim da prihvate relativno veće troškove inovacija.

Prema rečima Ritve Krista, marketing menadžera nemačkog startapa Traceless, koji razvija održivo pakovanje od prirodnih materijala, „folija u spreju je veoma obećavajući pronalazak sa velikim potencijalom uticaja“.

Kompanija Traceless stvara održivu alternativu plastičnoj ambalaži i bioplastici koja se može integrisati u ciklus prirodnih materijala. „Cilj kompanije je da zameni plastiku u što je moguće više proizvoda kako bi se smanjila količina plastike koja završava u prirodi“, kaže Krist za Food Tank.

Nišada Džajasundare, toksikolog za životnu sredinu sa Univerziteta Djuk, ističe da su potrebna dalja istraživanja kako bi se tačno utvrdilo kako se takve supstance razgrađuju, da li ostavljaju štetne čestice nakon ispiranja i kakav je njihov uticaj na životnu sredinu, prenosi tportal.

Izvor: N1 Hrvatska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.