MarsFoto: Dotted Yeti / Shutterstock.com

Jutarnji mraz primećen je na vulkanima blizu Marsovog polutara, delu planete za koji se mislilo da je nemoguće da ima vodu.

Neverovatno otkriće pokazuje da led ne postoji samo na Marsovim polovima, već da ga ima i na drugim mestima na planeti.

Mraz se nalazi na vrhu grupe vulkana Tarsis, najviših vulkana u Sunčevom sistemu. Prvi ga je primetio EksoMars trejs ges orbiter (TGO) Evropske svemirske agencije, a kasnije i letelica Mars ekspres iste institucije. Procenjuje da na ovim vulkanima ima 150.000 tona vode u zamrznutom stanju.

Glavni autor rada u kome je opisano otkriće, dr Adomas Valentinas sa Univerziteta Braun, rekao je o njemu: „Mislili smo da je nemoguće da se mraz formira kod Marsovog polutara, jer mešavina sunčevih zraka i tanke atmosfere čini temperaturu relativno visokom na planinskim vrhovima, što nije slučaj na Zemlji, gde se mogu očekivati zaleđeni planinski vrhovi.“


„Pronalazak vode na površini Marsa je uvek uzbudljivo otkriće, kako za naučnike, tako i zbog svojih implikacija za ljudsko ili robotsko istraživanje planete“, izjavio je Kolin Vilson, naučnik u Evropskoj svemirskoj agenciji.

„Ovaj zapanjujući novi dokaz o vodenom ledu u blizini polutara crvene planete otvara puteve za rekonstrukciju njene evolucije i životne sredine tokom njenog ranijeg, vlažnijeg perioda“, rekao je dr Mindžej Kim, istraživač sa Univerziteta Vorvik.

Analiza ovog otkrića objavljena je u žurnalu „Nature Geoscience“, prenosi Independent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari