Najzaslužniji za svetsku popularnost božole nuvo (Beaujolais Nouveau) je Žorž Dibef, iz čijih vinograda izađe preko 30 miliona boca ovog vina. On je svojim veštim marketinškim umećem od ovog dana napravio nacionalnu ako ne i svetsku proslavu mladog vina.

Svakog trećeg četvrtka meseca novembra ponavlja se ova svetkovina posvećena vinu iz godine u godinu, šireći taj lep, veseli običaj iščekivanja i ispijanja vina po celom svetu, za koje vinski stručnjaci preporučuju da bude ispijeno do Božića. Tačno u ponoć kreću na hiljade litara vina nove berbe svojim putevima, kojim putevima i kojim prevoznim sredstvima, ostaje mala tajna dovitljivosti distributera, kako bi baš tog trećeg četvrtka meseca novembra vino bilo na određenoj destinaciji. Nipošto pre tog dana burad se ne otvara.

Božole nuvo se proizvodi u francuskoj vinskoj oblasti Božole, koja je smeštena u središnjem delu Francuske, od sorte grožđa game i to je jedina sorta od koje se ovo vino dobija. Interesantno je da od berbe grožđa, preko fermentacije, i otvaranja prvog bureta, prođe svega nekoliko nedelja (7-9).

Praktično je to prvo vino napravljeno nakon berbe, koja se uglavnom odvija tokom septembra meseca i radi isključivo ručno, što je inače karakteristika ove čuvene vinske oblasti.

Kupite danas bocu božole nuvo, uz ovo mlado, pitko vino pozovite prijatelje na druženje i smeh. Božole nuvo uparite sa sirevima poput kamembera, gorgonzole, brija, rokforta, grožđa, suve kajsije, smokve, uz orašaste plodove. I da ne zaboravimo, slobodno božole nuvo rashladite na 13 C, kako bi se izvukle najbolje arome tog voćnog vina.