Oprezno sa prskalicama 1Foto: Pixabay / Ildigo

Pošto se drže u ruci, prskalice se često smatraju bezopasnom zabavom za sve uzraste, ali treba imati u vidu da, ukoliko se ne koriste pravilno, one i te kako mogu izazvati ozbiljne povrede, naročito kada je u pitanju nežna dečija koža.

Zdravstvene statistike širom sveta ukazuju da svake godine veliki broj osoba biva povređen upravo ovim „bezazlenim“ načinom zabave, a posebno su ugroženi najmlađi. Povrede od prskalica izazivaju između 10 i 16 odsto svih povreda u svetu nastalih upotrebom pirotehničkih sredstava.

DA LI SU PRSKALICE OPASNE?

Prskalice su metalni štapići do pola obloženi masom koja sagoreva stvarajući posebne svetlosne efekte, a koju čini mešavina različitih metala (aluminijum, cink, gvožđe,magnezijum…) koji doprinose iskrenju i boji iskrica. Da bi prskalica počela da gori potrebno je upaliti njen vrh i ona će sagorevati od vrha naniže ka metalnoj dršci koja ne gori, što doprinosi postepenom gašenju plamena.

Kada se upale, zavisno od svoje veličine i smeše metala u njima, neke vrste prskalica mogu razviti izuzetno visoke temperature, od više stotina stepeni Celzijusa, odnosno biti šest do deset puta vrelije od ključale vode! S obzirom da je telo prskalice sačinjeno od metala, nakon upotrebe je potrebno da prođe određeno vreme, najčešće par minuta, kako bi se ona ohladila.

Oprezno sa prskalicama 2
Ilustracija: Gradski zavod za javno zdravlje

TEŠKE OPEKOTINE (TREĆEG STEPENA) MOGU NASTATI VEĆ NA TEMPERATURI OD 100⁰C!

Ukoliko se pravilno ne upotrebljavaju, prskalice mogu izazvati i ozbiljne opekotine, pre svega lica, prstiju, šaka, stopala, ali i drugih delova tela, koje zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje, a mogu ostavljati i dugotrajne posledice.

KAKO DA PRAVILNO KORISTITE PRSKALICE

Kako biste na najmanju moguću meru sveli opasnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni usled neadekvatne upotrebe prskalica, neophodno je da se pridržavate veoma jednostavnih saveta:

 • Oprezno sa prskalicama 3
  Ilustracija: Gradski zavod za javno zdravlje

  Prskalice uvek čuvajte na suvom i hladnom mestu, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materija i van domašaja dece.

 • Nikada nemojte paliti više od jedne prskalice odjednom! Više prskalica upaljenih u isto vreme može izazvati ozbiljne opekotine!
 • Prskalice uvek koristite u stojećem stavu, držite ih u ispruženoj ruci, i na bezbednom odstojanju od drugih!
 • Prilikom korišćenja prskalica, naročito onih velikih, koje treba koristiti napolju, poželjno je nositi rukavice- one će smanjiti šansu da se opečete!
 • Ma koliko vam delovalo zabavno i lepo, nikada nemojte mahati prskalicama jer time povećavate opasnost da povredite i sebe i druge iskricama koje nekontrolisano lete.
 • Nikada nemojte bacati upaljenu prskalicu jer ona veoma lako može izazvati požar.
 • Kada prskalica izgori, nikako nemojte dodirivati njen vrh jer ona još neko vreme ostaje vrela, nego je položite vrhom nadole u posudu sa vodom ili peskom.

RODITELJI, OBRATITE PAŽNjU

 • Naučite decu da pravilno drže prskalice- daleko od tela, na dužini ruke.
 • Kada koristite prskalice namojte držati dete u naručju
 • Naučite decu da prskalicu ne prinose sebi i drugima, i da ne trče, skaču ili mašu rukama dok ih drže.
 • Decu mlađa od 12 godina nikada ne ostavljajte bez nadzora kada koriste prskalice!
 • Uverite se da vaša deca ne nose labavu, široku odeću, predugih rukava, jer nju lakše može zahvatiti iskra prskalice.
 • DECI MLAĐOJ OD PET GODINA NEMOJTE DAVATI DA DRŽE PRSKALICE – ONA JOŠ UVEK NE MOGU DA SHVATE KAKO I ZBOG ČEGA TREBA DA IH PRAVILNO KORISTE!

Od povreda izazvanih prskalicama najčešće su opekotine!

ŠTA RADITI UKOLIKO DO OPEKOTINE DOĐE?

 • Opekotinu ohladite pod mlazom, potapanjem u hladnu vodu, ili je prekrijte hladnom vlažnom oblogom (nikako ledom) najmanje 10 minuta, a zatim, po potrebi, potražite medicinsku pomoć.
 • Sa opečene kože nikada na silu nemojte skidati odeću, već isecite materijal oko rane.
 • Nikada nemojte dodirivati opekotinu, niti bušiti nastale plikove!
 • Opekotinu prekrijte sterilnom gazom kako biste sprečili nastanak infekcije.
 • Veće i ozbiljnije opekotine, kao i sve opekotine kod beba i male dece, zahtevaju medicinsku pomoć!

Tekst preuzet sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.