zaslađivačZaslađival, foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Oko nove kanadske studije digla se velika buka. Studija sugeriše da  vam ovaj zaslađivač mogao zaista koristiti u dva ključna zdravstvena slučaja, piše The Healthy.

Postoji li nešto poput „zdravog“ zaslađivača? U poslednje vreme, čini se da da na to pitanje nije lako odhovoriti. Možda ste čuli da veštački zaslađivači, poput aspartama, mogu izazvati potrebu vašeg mozga za pravim šećerom, dok je jedna studija iz 2007. objavljena u Neuroscience & Biobehavioral Revievs istakla da je šećer sam po sebi „supstanca koja oslobađa opioide i dopamin i zato može da izazove zavisnost.“

Ovo se, naravno, odnosi samo na one koji konzumiraju previše prerađenog šećera . Kao što blog Mejo klinike ističe, šećer može povećati rizik od srčanih oboljenja, doprineti povećanju telesne težine, izazvati karijes i još mnogo toga.

Međutim,  jedna nova studija,  sugeriše da bi jedan određeni zaslađivač mogao da ima dva ključna benefita po vaše zdravlja: ​​po vaš šećer u krvi i holesterol.

Šta kaže studija?

Za analizu iz novembra 2022. objavljenu u Nutrition Revievs, naučnici su izvukli podatke iz 18 kontrolnih ispitivanja kako bi utvrdili kako unos meda utiče na određene kardiometaboličke faktore rizika, uključujući nivo šećera u krvi i nivo holesterola. Nakon procene podataka, istraživači su otkrili da med može poboljšati kontrolu glikemije (šećera u krvi) i nivoa lipida (holesterola).

Pa zašto neke vrste meda pozitivno utiču na zdravlje srca i metabolizma?

Pa, možda za razliku od šećera, koji verovatno ne pruža zdravstvene koristi, istraživači navode: „Med je složena kompozicija šećera (običnih i retkih), organskih kiselina, enzima, proteina, aminokiselina, minerala, vitamina i bioaktivnih supstanci koje prave pčele iz nektara cveća.” Neke od ovih komponenti donose sopstvene prednosti i mogu takođe pomoći telu da najbolje metabolizira sadržaj šećera.
Naučnici takođe sugerišu da „cvetni izvor“ – to jest, vrsta cveta – može uticati na zdravstvene prednosti koje med pruža. U ovoj analizi, istraživači preciziraju da se čini da su „Manuka med“,  med od deteline i neprerađeni sirovi med najbolji za zdravlje srca i šećera u krvi.

Kako med može pomoći – i naškoditi – vašem zdravlju

Ovo nije prvi put da je med povezan sa poboljšanjem šećera u krvi. U intervjuu za The Healthi @Reader’s Digest, Lisa Jang, doktorka nauka, RDN, nutricionistkinja, vanredni profesor nutricionizma na Univerzitetu u Njujorku i autorka Finalli Full, Finalli Slim, rekla je: „Med ima nešto niže glikemijski indeks, tako da ne utiče toliko na nivo šećera u krvi kao šećer.“ Osim toga, Jang je istakao da med može da obezbedi hranljive materije koje su korisne za celokupno zdravlje vašeg tela, kao što su flavonoidi (vrsta antioksidansa), vitamin C, cink i kalijum.

Ipak, nutritivno, med se i dalje smatra dodatnim šećerom, čak i ako je prirodni izvor šećera – i dok ovo istraživanje izgleda obećavajuće, Jang ističe da bi mnogi lekari i dalje bili oprezni kada bi med otvoreno nazvali „zdrav“ zaslađivač, kada i dalje se prvenstveno sastoji od šećera.

„Pošto je „prirodno“, ljudi ga mogu shvatiti kao zdravije nego što zaista jeste i skloni su da ga jedu više“, kaže Jang. „Ovo je primer ’zdravstvenog oreola‘, gde ljudi jedu više [vrste] hrane koju doživljavaju kao zdravu. Kontrola porcija je i dalje veoma važna, pogotovo zato što je med koncentrovani šećer i ne pruža mnogo zdravstvenih koristi.

Koliko meda je previše meda

Jang i dalje ističe da treba da vodite računa o porcijama baš kao i sa normalnim šećerom. „Važno je obratiti pažnju na to koliko meda koristite“, kaže ona. „Težite ne više od kašičice meda u čaju. I ne sipajte ga pravo iz flaše.“ Članica medicinskog odbora Healthi @Reader’s Digest-a Latoia Julce, RN, BSN slaže se da samo zato što je med zdrava supstanca, ne znači da ga ne možete previše konzumirati.

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje ograničavanje unosa šećera na samo 25 grama dnevno (šest kašičica) za žene i 36 grama (devet kašičica) za muškarce. Da bismo ovo stavili u perspektivu, jedna supena kašika meda sadrži 17 grama šećera, što je između 47% do 68% vaše preporučene količine za dan na osnovu AHA smernica.

Dakle, ako žudite za ukusom meda u svom čaju, pečenim proizvodima ili čak na vrhu tosta ili činije ovsenih pahuljica, koristite kašiku za merenje kako biste mogli da uživate u ukusnim zdravstvenim prednostima meda bez preterivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari