Ove dve bakterije su najsmrtonosnije i vodeći su uzrok smrtnosti, odmah posle srca 1Adrian Lange on Unsplash

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svetu nakon bolesti srca, pokazali su  rezultati opsežne studije objavljene u utorak, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dve najsmrtonosnije bakterije.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, izdvojeno je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija, te su naučnici pokušali da procene koliko je smrtnih slučajeva povezano s njima. Istraživanje je sprovedeno u sklopu takozvanog ‘globalnog tereta bolesti’.

Ovaj krupan istraživački poduhvat, koji finansira Fondacija Bila Gejtsa, neuporedivih je razmera i u njega je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja sveta. Autori su zaključili da „smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svetu“ nakon koronarnih bolesti, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7.7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posledicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vreme pre pandemije covida-19.

Od tridesetak odabranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovine smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je „vodeći uzrok smrti prouzrokovan bakterijskom infekcijom u 135 zemalja“, pokazala je studija. No, kod dece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije „hitan prioritet“ u javnom zdravstvu. Stoga, pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, posebno zato da bi se izbegla otpornost na te lekove, kao i na učinkovitiju primenu vakcina.

Izvor: vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.