Ovo su najbolji turistički gradovi u Evropi po pitanju odnosa cene i kvaliteta 1Foto: pixabay/srgars

Hrvatska prestonica Zagreb bila je turistička destinacija koja je u junu ponudila najbolji odnos cene i kvaliteta, prema kompaniji za analizu turističkih podataka Mabrian, uzimajući u obzir 14 gradova u Evropi.

„Iako je destinacija među najlošije pozicioniranim kada su u pitanju avio veze, posetioci su izrazili visok stepen zadovoljstva u većini analiziranih oblasti“, saopštila je kompanija sa sedištem u Barseloni. „Istovremeno, Zagreb nudi veoma konkurentnu cenu smeštaja u odnosu na druge analizirane destinacije“, dodala je ona.

Ljubljana, glavni grad Slovenije, zauzela je treće mesto u toj studiji, dok su London, Barselona i Pariz na dnu liste. London i Pariz, iako sa dobrom avio-vezom, kažnjeni su zbog veoma visokih cena hotelskog smeštaja“, navedeno je.

Dubrovnik na 9. mestu

Dubrovnik, primorski grad na jugu Hrvatske, zauzeo je 9. mesto među 14 gradova.

„Dubrovnik je među destinacijama sa najvećim stepenom zadovoljstva među analiziranim destinacijama, međutim, prosečna cena hotela je veoma visoka, a povezanost vazdušnim saobraćajem ograničena, što ga svrstava na deveto mesto“, navode iz kompanije Mabrian, prenosi Index.hr

Najbolje turističke gradove, kada se uzme u obzir kvaliteta naspram cene, rangirala je ovim redom: Zagreb (Hrvatska), Atina (Grčka), Ljubljana (Slovenija), Rim (Italija), Beč (Austrija), Lisabon (Portugal), Madrid (Španija), Milano (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Berlin (Nemačka), Amsterdam (Holandija), Pariz (Francuska), Barselona (Španija) i London (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Najsigurniji Dubrovnik

U istoj studiji, indeks percepcije bezbednosti pokazao je da su se u junu posetioci osećali najbezbednije u Dubrovniku i Lisabonu, a zatim u Milanu i Madridu. Na dnu su Berlin, Barselona i Beč.

„Postoji rastući trend potražnje za manje gužvama i autentičnijim destinacijama“, rekao je Carlos Cendra, direktor Mabrianovog odeljenja za prodaju i marketing.

„Iz tog razloga su zemlje poput Hrvatske i Slovenije, sa svojim glavnim gradovima, visoko cenjene destinacije. Imaju balans između sigurnosti, raznovrsnosti aktivnosti i atraktivnih prosečnih cena“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.