Ovo ulje bi moglo da pomogne u borbi protiv demencije 1Foto: Sebastian Duda / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Maslinovo ulje takođe je korisno u prevenciji kognitivnog gubitka i smrti povezanih sa mentalnim opadanjem, pokazala je 28-godišnja studija na 92.000 ljudi.

„Povećana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovane demencijom, bez obzira na ukupan kvalitet ishrane“, zaključak je tima Škole javnog zdravlja Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Američko medicinsko udruženje (AMA).

Učesnici su svake četiri godine pitani o količini maslinovog ulja koju konzumiraju i o njihovim prehrambenim navikama uopšte, dok se za smrtne slučajeve, gde je to bilo moguće, traži uzrok smrti, uključujući demenciju.

Utvrđeno je da su oni koji su retko ili nikada koristili maslinovo ulje skloniji razvoju stanja kao što je Alchajmerova bolest. Naučnici su objavili da rezultati dugotrajne studije navode na zaključak da „unošenje maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije“.

Studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imali 28 odsto manji rizik od smrti od demencije u poređenju sa onima koji su ga retko ili nikada konzumirali. Štaviše, zamena samo jedne kašičice margarina ili majoneza sa jednakom količinom maslinovog ulja dnevno bila je povezana sa osam do 14 odsto manjim rizikom od umiranja od demencije.

Sa visokim sadržajem antioksidanata i blago prerađenim, ceđeno maslinovo ulje je prirodnije od ostalih biljnih i semenskih ulja, koje su zbog načina mešanja i prerade siromašnije hranljivim materijama i bezukusno.

Harvardski tim je takođe izvestio da nije pronađena veza između biljnih ulja ili putera i drugih mlečnih proizvoda sa kognitivnim padom.

Ističu i da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj meri obolevaju od dijabetesa od onih koji su skloniji konzumiranju biljnih ulja i ulja od semena, te da je „moguće“ da je kuvanje sa maslinovim uljem „indikator zdravije ishrane“.

Međutim, poslednjih godina su cene maslinovog ulja skočile u nebo, a ovaj vredan prehrambeni artikal postao je nedostupniji za ljude sa nižim primanjima, koji su suočeni sa rastom cena hrane, goriva, grejanja i prevoza od sredine 2021. godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku EU, cena maslinovog ulja u evropskom bloku ove godine je 50 odsto viša nego 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari