Peče pice na užarenoj lavi vulkana 1

Posao Marija Davida Garsija Mansile, gvatemalskog kuvara, jeste da peče pice na vulkanu. Ovaj 34-godišnji računovođa i kuvar postao je prvi koji je pekao pice na užarenoj lavi vulkana Pakaja.

Njegov nekonvencionalni restoran, Pizza Pacaya, zapošljava još dvoje ljudi, a nalazi se na bilo kom uglu Pakaje gde je dovoljno vruće da se peku pice.

Smešten u južnoj Gvatemali, oko 15 milja (24 km) južno od glavnog grada zemlje, Pakaja je, uopšteno govoreći, „prijateljski“ vulkan. Aktivan je od 1961. godine, a većina njegovih erupcija podseća na spore (ali i dalje potencijalno opasne) tokove lave koje se mogu videti na mestima kao što su Island ili Havaji. Ovo je učinilo vulkan visok 8.200 stopa popularnom turističkom destinacijom, sa do 300 ljudi koji ga posećuju svakog dana.

Njegova prva ideja bila je da peče odreske ili dinsta piletinu. Ali ubrzo je shvatio da će morati da se popne na vulkan sa previše priloga na leđima. Dok je izviđao krajolik, video je ogromne pećine lave koja se sušila. Tada se setio: Šta ako koristi pećine kao peći za pice?

Ove vrste pećina nastaju kada vulkani izbijaju gustu i viskoznu lavu, objašnjava magmatski petrolog i vulkanolog Hana Šamlu. „Zamislite zdepast puter od kikirikija naspram vode“, kaže ona. Dok zdepasta lava nalik puteru od kikirikija teče iz vulkana, sama se prevrće, formirajući strukture. Kad god gasovi pokušaju da pobegnu iz njega, oni formiraju mehuriće na površini koji ponekad ne pucaju. Dok lava nastavlja da teče, mehur koji se nikada nije razbio se učvršćuje: formira se pećina. Ispod izolovane kore lave, užarena lava ostaje na oko 800 stepeni Celzijusa.

Prva pica koju je Garsija napravio ispala je potpuno crna. Nekoliko dana kasnije, vratio se i napravio tri pice sa osnovnim sastojcima koje još uvek koristi: paradajz sosom, obiljem sira i komadima mesa. Posle 10 minuta jedna je izašla potpuno izgorela, ali su druge dve izašle lepo: zlatna kora, topljeni sir. Kada ih je pojeo, uzviknuo je: „Vau! Ovo je zlato što imam u rukama!“

Međutim, tek 2019. je formalno započeo posao na vrhu vulkana Pakaja. Od tada, Garsija skoro svakodnevno posećuje vulkan. Noseći zaštitnu opremu, vojne čizme i ranac sa opremom i sastojcima, on peče picu, obično za turiste koji su napravili rezervacije. Kada je krajem aprila lava počela da teče iz novonastale pukotine, počeo je da kuva direktno preko još rastopljenog kamenja. „Kada to radim na ovaj način, kada se vratim kući na kraju dana, moram da stavim noge u slanu vodu“, kaže on. „Vrelina je previsoka.“

Obred među vulkanolozima

Garsija nikako nije prva osoba koja je kuvala stvari preko vulkanske lave. Pravljenje bilo čega, od espresa do prženja jaja, gotovo je „obred prelaza među vulkanolozima“, kaže Šamlu, koji radi na Državnom univerzitetu Oregon. Garsija je, međutim, među prvima koji je ovaj hobi pretvorio u profitabilan posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari