Pet trikova da tamnu prostoriju učinite svetlijom 1Foto: Pixabay/DarthZuzanka

Kao što većina ljubitelja dizajna enterijera već dobro zna, dobra rasveta, ali jednako tako i nedostatak iste, može u potpunosti da preobrazi životni prostor.

Ali šta napraviti kad je vaš dnevni boravak, spavaća soba ili kuhinja nedovoljno svetla? Ako uz to na raspolaganju imate i ograničeni budžet, možda mislite da imate problem. Ipak, postoje učinkovita rešenja zahvaljujući kojima će vaš tamni prostor izgledati svetlije, a ujedno i prostranije, te veće, prenosi Jutarnji.hr.

Bilo da u prostoriji nema dovoljno prirodnog svetla ili ste jednostavno „zaglavili“ s masivnim zidovima, život u netipičnim mračnim odajama može biti uznemirujuć i nimalo ugodan. Kako bismo pomogli da se iz toga ‘izvučete’, donosimo vam praktične savete, odnosno trikove koji će vam sigurno pomoći, a u vaš dom uneti potrebnu dozu svetlosti.

Ukrasite prostoriju belim elementima

Pet trikova da tamnu prostoriju učinite svetlijom 2
Foto: Pixabay/Yoosafabdulla

Nemojte pogrešno da shvatite, volimo izgled tamnog nameštaja. Međutim, ova dizajnerska odluka obično najbolje funkcioniše kada predmetni prostor ima obilje prirodnog svetla. Ako imate samo jedan prozor i tamne zidove, možda će vam biti bolje da kupite nameštaj i pribor u svetlijoj paleti boja. Bilo kakva upotreba belih dodataka sobi daje određenu dozu svetlosti te prozračnosti, što je bonus ako raspolažete s malom kvadraturom.

Rešite se zavesa

Iako često spominjemo da su zavese savršena dekoracija u domu, u nekim slučajevima bi ipak trebalo da ih se rešite. Naime, iako zavese mogu da dodaju određenu „snagu“ prostoru, bez njih će vaš životni prostor izgledati svetlije, a prirodno svetlo lakše će doći u svaki ugao doma.

Vratite svetlost praktičnim sijalicama

Rasveta čini čuda, pa tako može znatno da utiče na to da vaša prostorija u domu izgleda svetlije. Naime, minijaturne sijalice trenutno su veliki hit u svetu i nalaze se svugde, pa nije ni čudo da ih sve više ljudi bira kao glavnu ili dodatnu rasvetu u svojim tamnijim delovima kuće ili stana.

Unesite dozu svetlosti zanimljivim tapetama

Uistinu verujemo da zidovi, odnosno njihove boje u svakom domu mogu učiniti čuda, a između ostalog i presudno uticati na dozu svetlosti! Ako kojim slučajem imate tamne zidove, a ne želite da ih obojite u neku svetliju nijansu, to nimalo ne znači da se ne možete koristiti nekim drugim trikovima. Naime, u tom slučaju uvek možete da dodate tapete svetlih nijansi, a samo jedan naglašeni zid može doneti veliku razliku.

Biljke su uvek savršen izbor

Zelenilo u domu svaki put čini veliku razliku i pridodaje čitavom doživljaju u domu. Između ostalog, biljke će takođe doprineti tome da vaša tamna soba izgleda svetlije, prostranije i prozračnije. Zaista, postoji li išta što biljke ne mogu učiniti kako bi ulepšale naš stan ili kuću? Kako biste svoj dom učinili toplim i privlačnim, kupite nekoliko zelenih „prijatelja“. Zelenilo će tako u vašem domu postati sunčani kontrast vašim tamnim zidovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari