Povratak papirnih slamčica u Evropu 1Foto: Pixabay/StockSnap

Multinacionalna kompanija Tetra Pak, koja od 1960-ih ima fabriku i u Srbiji, objavila je kako su njeni kupci iz Evrope počeli testiranje papirnih slamčica za napitke.

Time je postala prva kompanija u regiji koja se bavi izradom kartonske ambalaže koja nudi ovakvu vrstu slamčica za napitke, navodi se u saopćenju, prenosi Al Jazeera.

Kompanija je, takođe, najavila kako namerava da obelodani i podeli svoje inovacije u oblasti papirnih slamčica kako bi podržala saradnju u okviru industrije s ciljem pronalaženja alternativa plastičnim slamčicama za jednokratnu upotrebu.

„Ovo je važan korak u ostvarivanju naše vizije da isporučujemo ambalažu koja je u potpunosti proizvedena od ambalažnih materijala biljnog porekla, doprinoseći na taj način kreiranju cirkularne ekonomije s niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih gasova“, izjavio je Adolfo Orive, predsednik i generalni direktor kompanije.

Inovacije kao javno vlasništvo

Dodao je kako je firma Tetra Pak odlučila da ne traži zaštitu patenata na brojna tehnička unapređenja koja je sprovela na opremi i materijalima, već da, umesto toga, podeli svoje inovacije kao javno vlasništvo.

Nove papirne slamčice izrađene su od FSC sertifikovanog papira i mogu da se recikliraju zajedno s ostatkom ambalaže.

U početnoj fazi ove slamčice će biti dostupne samo za dva manja kartonska pakovanja, koja se najčešće koriste za pakovanje mlečnih proizvoda i sokova za decu: Tetra Brik® Aseptic 200 Base i Tetra Brik® Aseptic 200 Base Crystal.

Testiranje papirnih slamčica počeće na ograničenim količinama, uz postepeni rast proizvodnih kapaciteta, u fabrici za proizvodnju slamčica u portugalskom Lisabonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.