Predstavljena knjiga “Wine Škola” Dejana Deže Živkoskog 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Ova knjiga nije namenjena profesionalcima – njih ima malo.

Cilj mi je da vinsku kulturu pibližim ostatku Srbije, rekao je predsednik Udruženja somelijera Srbije (SERSA) Dejan Deža Živkoski na promociji svoje prve knjige “Wine Škola”. Sam naziv ove vinske enciklopedije nagoveštava njenu sveobuhvatnost, spoj domaćeg i stranog, ali i to da je namenjena svima – od “školaraca-amatera” do profesionalaca kada je reč o vinskoj kulturi.

– “Wine Škola” namenjena je svakom poštovaocu i ljubitelju vina, čak i onom koji vino pije isključivo za slavu. U knjizi se nalazi apsolutno sve o vinu – od njegove istorije, pa do modernih vina – objašnjava autor.

Ističe da je interesantno da su vina koja smatramo najmodernijim, poput biodinamičkih, organskih, Pet-Nat, oranž vina i vina iz amfore, zapravo i najstarija. Živkoski tvrdi da visoka cena vina ne podrazumeva nužno i bolji kvalitet. Iako se vinska kultura neretko doživljava kao stvar prestiža, on smatra da to ne bi trebalo da bude slučaj.

– LJudi treba da shvate da je Srbija pre svega vinski svet. Mi se sa vinom družimo između pet i šest hiljada godina, dok istorija rakije kod nas seže između tri i pet stotina godina unazad, a pivo je kod nas prisutno ne više od trista godina. Stoga, u našim genima više je vinske nego bilo koje druge krvi – navodi on.

U vinskom priručniku se mogu naći priče o različitim sortama grožđa, uparivanju vina i hrane, kao i o postizanju lepšeg ugođaja prilikom konzumacije vina.

– Nazvao bih to vodičem za jednostavnije i pitkije uživanje u vinu – kaže Živkoski.

Kao nepogrešiv spoj hrane i vina autor predlaže Tamjaniku i kajmak. Dodaje da vino nije rezervisano samo za ručak i večeru, već može da se pije i uz voćnu salatu, a najpre uz doručak. Predlaže kombinaciju penušavih vina uz jaja pripremljena na bilo koji način. Među ljubiteljima vina na događaju se našao i poznati glumac Aleksandar Srećković Kubura. On je započeo govor na promociji, predstavivši autora, ali i dvojicu njegovih saradnika na ovom projektu – književnike Nenada Šaponju i Vladimira Pištala. Nenad Šaponja vlasnik je izdavačke kuće koja je izdala “Wine Školu”, a Vladimir Pištalo autor njenog predgovora. Šaponja je “Wine Школу” okarakterisao kao dubinsku, elegantnu, suštastvenu i humorističnu knjigu.

– Vino treba da bude hladno i da ga ima mnogo, govorio je Momo Kapor. Mislim da smo od tada mnogo odmakli i dosta toga naučili – kaže Vladimir Pištalo koji je i bivši polaznik vinske škole na kojoj je Živkoski predavač.

Kako kaže, knjiga je posvećena svemu onome što je u vinu, a to su priče. Autor romana “Tesla, portret među maskama”, osvrnuo se i na odnos čuvenog naučnika prema vinu.

– Nikola Tesla je govorio da će živeti 20 godina manje od svojih predaka koji su čitavog života pili rakiju, jer je on u jednom trenutku prestao da pije. Pre toga je nagovarao ujaka da mu iz Mađarske šalje vina u Ameriku, jer francuskim, koja su NJujorčani služili, nije bio zadovoljan. Iako je odlučio da prestane da konzumira alkohol, želju za vinom nikada nije pobedio: u starosti je svake večeri tražio bocu Tokaja, ali ne da bi je pio, već gledao, kako bi dokazao svoju istrajnost – ispričao je Pištalo.

Osnivač Udruženja somelijera Srbije

Dejan Živkoski Deža jedan je od osnivača Udruženja somelijera Srbije – SERSA, a od 2014. godine i njen predsednik. Predavač je u vinskoj školi u okviru Udruženja koja je za osam godina postojanja obučila skoro 400 polaznika. Bio je međunarodni sudija na takmičenjima somelijera širom Evrope i Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari