Čudesna strana Ljubljane: Reka neobičnih lica i Mesarski most sa kojeg se ključevi bacaju u Ljubljanicu 1Foto: Wikipedia/ Cezar Suceveanu

Ključavničarska, odnosno „bravarska ulica“ jedna je od atrakcija Ljubljane kojom možete prošetati u centru grada. Uličica koja se prepoznaje po znaku ključa ispunjena je skulpturama lica koje je izradio slovenski umetnik Jakov Brdar.

Bronzano remek-delo izgleda poput reke neobičnih lica koja teku jarkom po sredini te zanimljive ulice. Mnoštvo teatralnih grimasa prikazuju razne izraze lica – tužne, uplakane, uplašene kao i groteskne, piše Punkufer.hr.

Umetnik Jakov Brdar izradio ih je inspirisan rečima pesnika Rainera M. Rilkea koji je kazao kako ga iznenađuje činjenica koliko u svetu ima lica i koliko ih ima svako od nas.

Čudesna strana Ljubljane: Reka neobičnih lica i Mesarski most sa kojeg se ključevi bacaju u Ljubljanicu 2
Foto: Wikipedia/Dguendel

Među tom gužvom uočiti možete i bronzane ruke, kao i zarobljenog kostura. Početak staze označen je slikom ključa, koji se istorijski koristio za označavanje naziva ulice za one koji nisu znali čitati.

Neobične skulpture renomiranog slovenskog vajar mogu se pronaći duž Ljubljane, a neretko su inspirisane grčkom mitologijom, kao što je slučaj sa skulpturama na Mesarskom mostu u središtu grada.

Mesarski most, koji se nalazi na mestu gde su se nekad nalazile kasapnice, poznat je i kao „most ljubavi“, gde ljubavnici simbolično zaključavaju svoju ljubav u katance pa bacaju ključeve u Ljubljanicu koja ispod teče.

Čudesna strana Ljubljane: Reka neobičnih lica i Mesarski most sa kojeg se ključevi bacaju u Ljubljanicu 3
Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Brdarove jezive, ali zanimljive skulpture čudnovatih bića upućuju na zanimljivu prošlost tog mesta. Suprotnosti Brdarovih figura i ljubavnih katanaca čini jednu od najneobičnijih ljubljanskih priča koje grad može ponuditi svojim stanovnicima i gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari