Na ulazu u Zabranjeni grad: Kako danas izgleda trg jezive prošlosti koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim? 1Foto: Shutterstock/Haines

Jedan od najvećih gradskih trgova na svetu nalazi se u Pekingu. Fascinantni Tiananmen ili Trg nebeskog mira ime duguje istoimenim vratima koje označavaju ulaz u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palatu.

Površine 440.500 kvadratnih metara, ovaj trg teško će vas ostaviti ravnodušnima – ali to nije jedini razlog zbog kog je taj deo Kine toliko poznat i van granica zemlje, piše portal Punkufer.hr.

Osim što je tamo Mao Cedung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. godine, što se slavi kao Dan državnosti Kine, trg se upisao u istoriju i zbog krvavog pokolja 1989. godine. Kobna godina ostaće zapamćena po brojnim žrtvama koje su stradale na glavnom trgu.

Nenaoružane demonstrante, studente, koji su se borili za slobodu i demokratizaciju, protiv korupcije i režima, napala je vojska, a u jezivom sukobu nastradalo je nekoliko stotina ljudi.

Danas mnogi posetioci koji na Tiananmenu razgledaju spomenik narodnim herojima, Veliku dvoranu naroda, Kineski nacionalni muzej i Mauzolej Mao Cedunga, ne mogu ni da zamisle kako je izgledao dan ispisan krvlju.

Zabranjeni grad, koji od Trga nebeskog mira dele tiananmenska vrata, naziv je za nekadašnju carsku palatu kineskih dinastija Ming i Ćing, a današnji muzej koji se prostire se na više od 720.000 kvadratnih metara i sastoji se od 890 zgrada sa 9.999 prostorija.

Ime je dobio zbog toga što za vreme careva niko osim članova carske porodice i njihovih sluga nije mogao da uđe unutra, tako da su i “obični“ stanovnici Kine Zabranjeni grad prvi put videli tek u 20. veku.

Da bi se kompleks sagradio, bilo je potrebno oko 15 godina i 200.000 radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uslova rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.