Noto (2): Grad znamenitih žena 1Foto: Branko Vasiljević

Neke od poprečnih ulica nose imena poznatih žena, koje su se borile za građanska prava, kao što je Mirijam Makeba, slavna južnoafrička pevačica (neprevaziđena izvođačica „Malajke“). 

Neke od poprečnih ulica nose imena poznatih žena, koje su se borile za građanska prava, kao što je Mirijam Makeba, slavna južnoafrička pevačica (neprevaziđena izvođačica „Malajke“).

Nekoliko većih palata svedoči da je Noto bio grad plemstva, čiji su pripadnici nosili titule markiza. Osnov njihovog bogatstva bilo je okruženje plodne doline, u kojoj je idealna kombinacija klime i zemljišta pogodna za gajenje vinove loze.

Nekada sam zamišljao da je Sicilija sva pod vinogradima. Ali, na celom putu od Katanije do Palerma nisam video ni jedan vinograd, mada je svaki brežuljak, često i sa vrlo strmim padinama, do vrha pod žitaricama – Sicilija je tradicionalno bila žitnica.

Isto je bilo i na putu od Katanije do Sirakuze, gde su dominirali agrumi. Tek  pred samim Notom naišao sam na nekoliko vinograda, kao da su skrivali njihovu vrednost. I zaista, Noto je poznat po vinovoj lozi beli muskat, koju su na ovo tle doneli Feničani ili Grci, pre naše ere.

Od ove loze dobijaju se dva vina – baršunast i po ukusu skladan muskat i posebno vino, pasito („Passito di Noto“). Ono se pravi od bobica koje su više dana izložene suncu, tako da se pretvaraju u suvo grožđe, iz koga se cedi nektarski sok. 

Nedaleko od Nota, na obali Jonskog mora, nalazi gradić Avola. Ne bi bio toliko interesantan da nije dao ime posebnoj vrsti autohtone vinove loze, nero d’Avola („avolsko crno“).

Od njega se dobija gusto, taninsko crno vino. Ljubitelji crnih vina mogu ga ostaviti za kraj degustacije, pošto probaju lakša vina sa obronaka Etne, kojima vulkansko tle daje mekoću i prozračnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.