GrenoblFoto: Pierre Jean Durieu / Shutterstock.com

Kvalitet života je važan pokazatelj koji treba uzeti u obzir pri rangiranju najboljih gradova na svetu. Ali šta je tačno kvalitet života i kako ga možemo proceniti?

Pa, sve od gastronomske ponude do stope kriminala, može uticati na kvalitet života stanovnika nekog grada, ali potpuno novi Globalni indeks gradova kompanije Oksford ekonomiks uzeo je u obzir šest važnih indikatora: očekivani životni vek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreacija i kulturna ponuda, brzina interneta i troškovi stanovanja.

Za grad sa najboljim kvalitetom života po ovim kriterijumima izabran je Grenobl u Francuskoj. „Prestonica Alpa“ je poznata kao omiljena planinarska destinacija, kao i centar za naučna istraživanja, piše Tajm aut.

Na drugom mestu na listi nalazi se Kanbera, glavni grad Australije, a on je ujedno i jedini neevropski grad u prvih deset.

Čak tri grada iz Švajcarske su uvršteni na listu gradova s najboljim kvalitetom života na svetu. Bern je rangiran kao treći, Bazel je peti, a Cirih osmi na listi.

10 najboljih gradova na svetu po kvalitetu života

  1. Grenobl, Francuska
  2. Kanbera, Australija
  3. Bern, Švajcarska
  4. Bergen, Norveška
  5. Bazel, Švajcarska
  6. Luksemburg, Luksemburg
  7. Rejkjavik, Island
  8. Cirih, Švajcarska
  9. Gent, Belgija
  10. Nant, Francuska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari