Ukrajina (1): Nedostižna Odesa 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U predgovoru nedavno izašloj knjizi o putovanjima, napisao sam da je od malih svetskih gradova, koje želim da posetim, ostala još samo Odesa.

 

Ko je gledao film „Oklopnjača Potemkin“, prepoznaje je po čuvenim Potemkinovim stepenicama. Ovih dana, sa ruskom agresijom na Ukrajinu, scena u kojoj kordon čizama gazi po stepenicama, dok se ispred njega kotrljaju kolica sa bebom, iz filmske fikcije preselila se u stvarnost.

Odesa mi je postala nedostižna.

Prva zemlja, koju sam posetio na početku svojih putovanja, sedamdesetih godina, bila je Ukrajina, tada u Sovjetskom Savezu. I prvi veliki grad bio je Kijev.

Jedva sam našao nekoliko crno-belih fotografija s tog putovanja. Putovalo se vozom, dva dana.

 

Ukrajina (1): Nedostižna Odesa 2
Foto: Privatna arhiva

Kijev nas je dočekao grandioznim Hrešćatikom, teatrom „Taras Ševčenko“, panoramom Dnjepra i čuvenim kijevskim kotletom, koji su služili u keramičkim posudama.

U to vreme, turistima nisu prikazivali sovjetska dostignuća, niti su isticali prednosti komunizma – to smo imali i kod kuće – nego su nas vodili da obiđemo spomenike iz epoha pre Oktobarske revolucije.

U Kijevu su to bili crkva Svete Sofije i Kijevo-pečerska lavra.

Crkva Svete Sofije sagrađena je kao „nova Aja Sofija“ Kijevske Rusije – kneževine koja je primila hrišćanstvo 988. godine. Sagrađena je u periodu vladavine Jaroslava Mudrog, 1037. godine, uz pomoć carigradskih majstora i umetnika.

Najlepši sačuvani originalni mozaik je Bogorodice Orante, predstavljene u molitvi sa raširenim rukama. Crkva je rekonstruisana sredinom osamnaestog veka u stilu ukrajinskog baroka.

U sovjetsko vreme je proglašena za muzej, što je i bila kada smo je posetili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.