Vilnjus: Jerusalim i Rim severa 1Foto: Senka D. Pavlović

Masovni protest protiv sovjetske vladavine krenuo je iz Vilnjusa 23. avgusta 1989. godine kada se dva miliona ljudi širom baltičkih zemalja (Letonija, Litvanija i Estonija) držalo za ruke i obrazovalo „ljudski lanac“ dug skoro šest stotina kilometara. Dve godine kasnije, Litvanija se odvojila od Sovjetskog Saveza i povratila državnu samostalnost.

Prestonica Litvanije – Vilnjus nalazi se u zapadnom delu prostrane Istočnoevropske nizije, na jugoistočnom delu zemlje, na svega dvadeset kilometara od beloruske granice.

Ovaj podatak je interesantan zato što je upravo iz Vilnjusa, u današnje vreme, moguće najlakše stići autobusom (četiri sata vožnje) do Minska, prestonice Belorusije, koja je, inače, pod međunarodnim sankcijama.

Vilnjus je i najveći grad Litvanije, a drugi po veličini grad u zemljama Baltika (Litvaniji, Estoniji i Letoniji).

Poznat je kao „Jerusalim Litvanije“ (nadimak je dobio zbog brojnih Jevreja koji su u njemu živeli do Drugog svetskog rat) i kao „Rim severa“ (zbog velikog broja crkvi – u gradu postoji 65 hramova).

Premda još uvek ne postoje direktni letovi iz Beograda, do Vilnjusa se, ipak, može relativno lako stići. Postoje direktni povoljni letovi niskobudžetnih kompanija iz Budimpešte do Rige, prestonice Estonije, odakle se do Vilnjusa može stići autobusom ili vozom.

Polasci su nekoliko puta dnevno, putuje se četiri sata, a cena karte iznosi oko petnaest evra. Železnčka i autobuska stanica u Vilnjusu se nalaze na udaljenosti od sto metara i na samo desetak minuta hoda od starog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.