Recept nedelje: Baklava sa jagodama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Baklava sa višnjama, sa orasima, sa kokosom, sa suvim grožđem… A zašto ne bi mogla i baklava sa jagodama?!

Najpopularnija je baklava sa višnjama. Ali dok ne stignu višnje, može i ukusna baklava sa jagodama.

Sastojci:

  • 1 kg jagoda (okvirno)
  • 500 g tankih kora (12 kora)
  • 3 jajeta
  • 0,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)

Recept nedelje: Baklava sa jagodama 2

Sirup:

  • 600 g šećera
  • 6 dl vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 limuna

Priprema:

Jagode očistite i isecite na manje komade. Umutite jaja, jogurt, šećer i vanilin šećer. Za svaku štrudlu spajajte po dve kore. Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza. Uvijte štrudlu. Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore. Ređajte u podmazan pleh. Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.

Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri. Dodajt iseckan limun i vanilin šećer. Isključite ringlu i ostavite da se „krčka“ dok se ringla ne ohladi. Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.

Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.

Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari