Recept nedelje: Zapečeni rižoto

Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Ostavite komentar


  1. Korisno i zdravo, bas lep recept gospodjo Gaspar.
    I kod mene je isti slucaj sa pavlakom za kuvanje, ostaje da cak istekne rok tarjanja ali isto mi se desava i sa algama, ili mlekom dugotrajnim, koje obicno kupim za svaki slucaj za iznenadne goste , a tek o ovim svim ostalim da nazovem pomodarskim preporucivanim stvarima kao sto su razni zacini a da nije aleva paprika, suseni zacin tipa vegete, resila sma cim potrosim sve od takvih stvari vise nista necu da kupujem, od zacina samo nase starinske, od brasna samo kukuruzno, belo za kolace za i kiflice, i ovsene pahuljice, kakao, cimet, lovor i n i s t a drugo, malo cajeva i to samo one koji vrede a to su zeleni, maticnjak, pelin, mozda i kopriva, od slatkisa samo med , isto se odnosi i na kozmetiku, samo Pavlovicka, organsko kokosovo ulje, za ruke pravim sama kremu, za pete ima dobra mast u Biljnoj apoteci, i to je to.
    Doslo je vreme da se mora stedeti i da se nema a ne Luj Viton, samo nam treba Luj Viton ko ga nagovori na Luj Viton.
    Uostalom i tasna se moze napravit, vidis neku tasnu Luj Viton imam odlicnu tasnerku dam joj da mi napravi, kupim kozu u Sorbonu, to sam vec radila kopirajuci tasne Ognjenovicke, koje su mi se svojevremno svidele ali bile su skupe, lepe ali ipak skupe a jednostavne. napravila mi je atsnerka istu istijacitu. Dobro ne bas istu ali lici veoma na Dragane Ognjenovickine tasne.
    Cuj Luj Viton.

    1. Ona sto je presla sa Politike na Danas, moja „poslovna pratnja“ i koja me proganja vec 20 godina da ne cita moj komentar ili neka napise svoj u dvadeset redova. Bilo bi lepo da ne citamo i ne pisemo komentare koji se sastoje od jedne ili dve reci tipa Prazilukovic, ludilo, lupas, nepismen, nemam pojma, a ima i gorih od iste osobe.

  2. “Možete koristiti bilo koju vrstu pirinča. Ako volite, raskuvani pirinač – raskuvajte ga.
    *Za rižoto sam koristila kočanski pirinač.”

    Cudi me da gospodja moze da izjavi ovako nesto. Postoji toliko razlicitih vrsta pirinca, zna se uglavnom koji odgovara kojem jelu. Ipak na kraju navodi da je koristila kocanski pirinac koji je upravo odgovarajuci svim vrstama rizota, poput Arborija ili Carnarolija. One vrste koje se uopste ne raskuvavaju a daju izvanrednu vlaznost jelu. Uostalom Italijani su u tome majstori. Ako koristite neku od dalekoistocnih vrsta pirinca za rizoto, dobicete mozda I dobro jelo ali to su vrste koje se spremaju da budu suvkaste, svako zrno za sebe a rizoto upravo ljubi kremasti pirinac.

  3. Volim rizoto, ali nikad u njega ne bih stavila pavlaku za kuvanje. Vidim da je to izuzetno popularna namirnica poslednjih godina, ali i ja, kao i Vi ne podnosim njen ukus nikako. Vi ste ipak uspeli da s njom napravite kompromis. Ja ne bih.

  4. Viđu ja obožavam pavlaku za kuvanje samo ako je mlečna a jošte više volim klasičnu sl. pavlaku kao što je imlekova kravica da je turim gde mnogi misle da joj mesto nije. To što se zove slatka nimalo ne smeta zato što daje taj fin kremasti štih rižotu i pastama, nema puno zgušnjivača samo malo karagena . Btw nije svejedno koji pirinač se koristi za rižoto, za rižoto samo riža okruglog zrna svejedno dal je arborio ili karnaroli ili kočanski okrugli a basmati i ostale vrste dugog zrna se retko koriste za rižoto jer se takav pirinadž mora propustiti kroz đevđir sa šest voda da bi zrna ostala rastresita i nelepljiva. Rižoto na kraju kuvanja sa bujonom baš traži taj skorobni momentum koji se najbolje naglašava sa pavlakom ili puterom ili maskarpone sirom a na kraju pre serviranja začini parmezanom i pospe seckanim peršunom.

  5. Probala sam sve vrste pirinca kao i sve vste testenina kojih ima na nasem trzistu i strane i nase i dosla do zakljucka da je okruglo zrno koje se prodaje u pakovanju pod oznakom C ili ABC najbolje, dugo zrno u pakovanju pod oznakom C a Kocanski u pakovanju pod oznakom ABC, integralni opet u pakovanju pod oznakom ABC, zatim da je nasa Durum testenina najbolja i da joj nema ravne, kakva Barila i slicno a mozda je i do onoga u rukama Mandusica Vuka svaka puska ubojita te tako i pirinac i testenina. Sve je to samo do dobre reklame, nase je najbolje iako nema dobru reklamu, nema nikakvu, doduse ni taj „nas“ pirinac nije nas ali u tim pakovanjima je odlican.
    U vreme pandemije treba kupovati i integralni pirinac a evo i mali savet kako ce te ga brze spremiti.
    Uzeti serpu, zagrejati ringlu, sepru na ringlu, serpa bez iakakve vlage i masnoce, zagrejati je i staviti integralni pirinac, suv, u kolicini koja vam treba, drvenom varjacom mesati pirinac pa kada pocne da pucketa pustiti ga malo dva minuta neka pucketa i dalje opet uz mesanje a onda naliti vodu u potrebnoj kolicini i skuvati ga, bice mu potrebno mnogo manje vremena a i tada je nekako ukusniji.
    Postoji jedna jako lepa radnjica mislim da se zove Sutlijasnica ili nekako slicno, a kako smo se odvikli od jako zdrave poslastice Sutlijasa , treba pogledati a i probati posle kod kuce njihove ideje za pravljenje te divne poslastice. Nije reklama ali zaista treba videti jer imaju divne ideje.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.