Mramorni kuglof, brza i jeftina poslastica u kojoj će svi uživati (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Najvažnija za pravljenje mramornog kuglofa je odgovarajuća modla, ostalo je jednostavno i što je još važnije, nije previše skupo.

Mramorni kuglof je jednako reprezentativan kolač i za svečaniju nedeljnu trpezu ali sasvim je u redu da ga napravite i u toku nedelje kao kolač koji se slaže sa popodnevnim čajem ili kafom.

Najvažnija stavka u pravljenju mramornog kuglofa je – modla.

Sam kolač je, iako vrlo ukusan, jednostavan a na pijedestal neobičnih poslastica stavlja ga oblik.

Dakle, ako još nemate, nabavite kalup za kuglof, korstiće vam i za druge kolače.

Sam se kuglof pravi vrlo lako, recept je jednostavan a sastojci jeftini.

Potrebna su vam dva jajeta, po 10  kašika, šećera, brašna, ulja i mleka, jedan prašak za pecivo i dve, tri kašike kakaa u prahu.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo.

Kad dobro umutite smesu, podelite je na dva dela. U jednu umešajte kakao.

Namastite kalup za kuglof uljem ili puterom i pospite brašnom, da vam se kolač ne zalepi.

Ulijte prvo svetli deo smese a onda ravnomerno tamni. Viljuškom blago u krugovima izmešajte tamni, kako bi lagano “propao” u svetli deo.

Rernu ugrejte na 180 stepeni i pecite kuglof oko 35 minuta ali proverite čačkalicom kad je gotov.

Istresite ga na tanjir za serviranje i pospite šećerom u prahu.

Ako ga pažljivo čuvate, odnosno ako imate zvono za čuvanje, mramorni kuglof može vam trajati danima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari