Štolen (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ovaj slatki, mirisni kolač je ustvari neka vrsta mekanog hleba u koji smo stavili suvo grožđe, kandirano voće, orašaste plodove i sve to umesili u testo sa kvascem. Nemci ga tradicionalno prave u vreme božićnih praznika, smatra se da je kolač nastao u gradu Drezdenu.

Završnica kolaču daje specifičan izgled, kada se testo razvije i preklopi, jedan deo ostane slobodan i nešto je tanji. Štolen zaista svojim mirisom, ukusom, izgledom pleni i ulepšava prazničnu trpezu u zimsko vreme.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g brašna
  • 200ml mleka
  • 250g putera
  • sveži kvasac (kocka)
  • 85 g šećera
  • prstohvat soli
  • 100g kandirane korice pomorandže i limuna
  • 350g suvog grožđa
  • 150g badema
  • narendana korica većeg limuna 
  • kašičica začina u prahu mešavina (karanfilić, kardamon,cimet)
  • 50ml ruma
  • 150g putera za premazivanje
  • 150g šećera u prahu
Štolen (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

Bademe potopiti u vodu da odstoje. Nakon toga odstraniti kožicu, osušiti i samleti. Kandirano voće usitniti, dodati suvo grožđe i preliti rumom da odstoji neko vreme. Može i veče pre same pripreme kolača.

Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa dodatkom šećera. Nakon toga sipati brašno u posudu, dodati, so, začine za kolače, bademe, promešati. Udubiti sredinu brašna i dodati nadošli kvasac. Sjediniti te dodati  narendanu koricu limuna, mesiti dodajući puter iseckan na manje komade. Na kraju dodati suvo grožđe i kandirane korice. Ponovo sve sjediniti, mešajući.

Sada testo ostaviti na toplom oko pola sata. Prekriti folijom.

Nakon toga testo izvaditi na površinu za rad posutu sa malo brašna. Testo podeliti na dva dela i svaki deo blago oklagijom razvući, pa testo preklopiti. Neka jedna strana bude malo duža. 

Tako napravljen štolen staviti u papirom obloženi pleh za pečenje. Neka odstoji još pola sata, pa nakon toga peći u prethodno zagrejanoj rerni sat vremena na 180 stepeni.

Gotov kolač premazati otopljenim puterom (četkicom). Nakon toga posuti šećerom u prahu sa svih strana. 

Preporuka je da kolač odstoji nedelju dana pre posluživanja.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari