Zapečena šargarepa (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Šargarepa ima svoje hiljadugodišnje poreklo. Kada kažemo šargarepa pomislimo na narandžasti koren, ali se može pronaći i u drugim varijetetima boja, kao što je ljubičasta, žuta, bela, crvena, ali i tamno mrka boja poput crne.

Kažu da je izvorna boja šararepe upravo bila ljubičasta, a da je ukrštanjem, i dugogodišnjem kultivisanju postala ove boje kako je znamo. Interesantno je da šargarepu podjednako dobro možemo koristiti u obe varijante pripreme jela, slanu kao u receptu koji predlažmo, ali i kao sastavni deo slatkog kolača.

Ovaj recept pogoduje upravo ovom zimskom periodu, pošto u ponudi imamo divne velike šargarepe, slatke i hrskave.

Ovim obrokom možemo započeti večeru, servirati kao prilog ili nekoga poslužiti samostalnim obrokom.

Zapečena šargarepa (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 6-7 šargarepa srednjih
  • 100g susama
  • 40g parmezana 
  • začini na vrh kašičice:
  • so,biber
  • ljuta paprika
  • beli luk u prahu
  • kurkuma
  • origano
  • ½ vezice peršuna
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Oprane i oljuštene šargarepe preseći na pola pa onda uzdužno na štapiće. U staklenu posudu staviti šargarpe, posuti maslinovim uljem, posoliti, pa redom sve navedene začine, na kraju posuti parmezan i susam.

Kašikama sve zajedno promešati. Staviti papir za pečenje na pleh, ručno rasporediti šargarepe, treba ostaviti odstojanje između. Peći 20 minuta na 190C.

Poslužiti servirano uz umak od jogurta sa dodatkom 2 kašike majoneza, slatko ljuti kineski sos kašika, naseckani peršun i poslužiti uz pečenu šargarepu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari