Roditelji u Srbiji prinuđeni da biraju između roditeljstva i posla 1Foto: Pexels

O usklađivanju rada i roditeljstva, a sve u duhu pronatalitetne politike, mnogo se priča. I samo se priča.

A kako u praksi to izgleda, kako se balansira između posla, prekovremenog rada, rada u drugoj smeni u kojoj vrtići ne rade, ko nam čuva decu dok smo na poslu, a dete nije upisano u vrtić? Šta je na papiru, šta na račima, a šta u praksi?

Roditelji smatraju da država ODMAŽE u usklađivanju rada i roditeljstva

Pitali smo vas da li vam i na koji način država pomaže ili odmaže kad je u pitanju balansiranje između poslovnih obaveza i roditeljstva. Većina roditelja, čak 62% smatra da nam država u tome odmaže, dok samo 3% smatra da država nudi programe podrške. Da usklađivanje rada i roditeljstva zavisi isključivo od volje poslodavca, smatra 26% roditelja, a da zavisi samo od nas roditelja smatra 9% roditelja koji su učestvovali u našoj anketi. 

„DRZAVA ODMAZE RODITELJIMA! Na poslu do iscrpljenog poslednjeg atoma snage.. A onda kod kuće, ponovo ispočetka. Dete uvek traži i IMA PRAVA na svoje roditelje, a oni premoreni, iznemogli za ostatak dana, ostaju uskraćeni za šetnju parkom i maženjem,  primorani na pametne telefone, zarad malo mira i tišine, dok iznemogli roditelji dođu sebi. Žalosno…” – napisala je Maja Branković., na našoj fejsbuk stranici, a to je samo jedan od niza komentara roditelja na ovu temu.

Roditelji iz svog iskustva navode da država nije zainteresovana za rešavanje problema usklađivanja rada i roditeljstva, da ne sprovodi i ne kontroliše sistemski mere i zakone koji već postoje i da dodatno otežava stvar.

Dok nam sa jedne strane slika nataliteta govori da je rođene dece sve manje, kada su mesta u vrtićima u pitanju uvek je dece više. U državnim vrtićima nema mesta za svu decu, u mnogim mestima jaslice i ne postoje, tamo gde ih ima, rokovi za upis su takvi da ukoliko se vraćate na posao u periodu između dva konkursa, u problemu ste.

Baka i deka su spas u ovakvim situacijama, i blago svim porodicama koje ih imaju.

Naša anketa pokazuje da je svega 19% roditelja kojima su deca krenula u vrtić tad kad su i oni počeli da rade nakon odsustva. Bake, deke ili neko od rodbine uskače u oko 40% porodica, 22% roditelja dete upiše u privatan vrtić ili plati nekoga za čuvanje dece (što je kod nas posebno osetljivo i neregulisano), dok je 18 % roditelja prinuđeno da koristi dodatno bolovanje, godišnji odmor i sl.

Roditelji daju i dobijaju otkaze jer ne mogu da usklade rad i roditeljstvo

U Srbiji i dalje, uprkos „sjajnoj“ slici o kojoj slušamo u medijima, nije ni malo lako doći do zaposlenja, a još je teže dobiti ili zadržati posao ako ste roditelj. Suprotno tome što u Zakonu stoji da se mami nakon isteka porodiljskog odsustva moraju obezbediti posebni uslovi rada, u praksi se i dalje žene pomeraju na druge pozicije, neretko dobijaju otkaze ili su prinuđene na noćne smene, prekovremeni rad, a skraćeno i fleksibilno radno vreme omogućeno je samo u retkim situacijama.

Kako vrtići, ako mesto i dobijemo, ne rade posle podne, vikendom i noću, a od roditelja se traži da u tom vremenu budu na poslu, ne mali broj roditelja – pre svega mama, prinuđeno je da se odrekne posla.

Situacija je dodatno otežana, poražavajuća u slučaju samohranih roditelja koji su često u situacijama nemoći i očaja. U nastavku delimo sa vama komentar na tu temu od strane mame Aleksandre Kostić:

Ceo sistem je katastrofa!!! Kako samohrane majke ili očevi koji rade posle podne? Kako majke koje rade od 7h, a dete u vrtiću ne možeš da ostaviš pre toga? Kako kad roditelji ne dobiju vrtić odmah? Praznici? Subota, nedelja???

Kako?

Prvo otkaz, pa vođenje bebe da zajedno honorarno radim, pa plaćanje drugima za čuvanje subotom, nedeljom… posao koji želimo da radimo – ne možes jer se radi i posle podne. Zatim prihvatiš bilo koji, gde te unište i ubiju psihički , iscede te kao krpu za sitne pare, nisi posle svega ni za sebe ni za dete i eto.. to je za našu decu… to je za protiv bele kuge… to je za mame…..to je…” 

Završite sami Aleksandrinu rečenicu. I dobro razmislite kada sledeći put čujete nešto na temu nataliteta i brige o porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.