
Otkrivamo zdravstvene prednosti rotkvice, kako odabrati najkvalitetnije i kako ih pravilno čuvati. Donosimo i recept za hrskavu salatu od rotkvica
U narodnoj medicini rotkvice se ističu kao namirnica koja doprinosi odbrani od raznih toksina i podstiče lučenje žuči, piše Miss7.
Štite od raka – postoje naučni dokazi da rotkvice uništavaju ćelije raka zbog vlakana i vitamina koje sadrže. Studija objavljena u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan efekat ekstrakta crvene rotkve, bogatog sulforafanom i indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja raka. Pokazalo se da su posebno efikasni u lečenju raka debelog creva, bubrega, želuca i oralne šupljine.
Čiste disajne puteve – pomažu u uklanjanju sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju osobama koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa, pate od astme ili bronhitisa.
Poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema – jedenje rotkvice stimuliše rad jetre i pročišćava krv. Vlakna u rotkvicama podstiču lučenje probavnih sokova i regulišu rad creva, olakšavajući eliminisanje toksina iz organizma, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.
Podstiču mršavljenje – rotkvice imaju visok sadržaj vode i vrlo malo kalorija, pa su idealne za one koji žele da izgube nekoliko kilograma viška nagomilanih tokom zimskih meseci.
Smiruje otok i svrab nakon ujeda insekata – sok od rotkvice može se koristiti kao efikasan tretman za ujede insekata kao što su pčele, stršljeni i ose. Njihov sok smanjuje bol i otok nakon ujeda insekata.
Kupovina i čuvanje
„Pri kupovini vodite računa da rotkvice budu čvrste i crvene. Čvrstoća je znak da su sveže ubrane, a kada su mekane verovatno su gorke. U frižideru mogu da se čuvaju pet do sedam dana, a važno je ukloniti zelene listove jer izazivaju nakupljanje vlage, što uništava hranljive materije“, objasnili su iy Vitaminotekinog nutricionističkog tima.
Jednostavna hrskava salata od rotkvica
Sastojci za jednu osobu:
- 3/4 šolje tanko isečenih rotkvica
- 4 šoljice zelene salate ili nekoliko vrsta zelene salate kao što je rimska salata
- 1/8 kašičice soli
- 1/8 kašičice bibera
- 1 kašika limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šoljice parmezana
- 1/4 šoljice parmezana.
Priprema:
Zelenu salatu i rotkvice stavite u činiju, pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom, posolite i pobiberite i pospite parmezanom. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.