Šta se dešava sa našim organizmom ako jedemo sedam oraha dnevno 1Foto: Jo Kirchherr / ImageSource / Profimedia

Orasi imaju dvostruko veći nivo antioksidanata polifenola od svih drugih orašastih plodova i tako pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i izazivaju bolesti, pokazalo je istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Orašasti plodovi poput badema, kikirikija, pistacija, lešnika i indijskog oraha takođe su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali naučnici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno, piše Independent.

„Naša preporuka je da ljudi treba da jedu sedam oraha dnevno“, kaže vođa istraživanja doktor Džo Vinson.

Prethodna istraživanja su pokazala da jedenje oraha smanjuje znake starenja i štiti od srčanih oboljenja i nekih oblika raka.

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha dnevno pružaju zaštitu od srčanih oboljenja, orasi su odmah proglašeni superhranom. Međutim, orašasti plodovi se dugo smatraju najsavršenijim namirnicama u prirodi.

Od svih ostalih orašastih plodova, utvrđeno je da orasi sadrže najviše antioksidanata. A kada je reč o hrani koja je zdrava za srce, orasi su među tri najzdravije namirnice.

Osim što su bogati antioksidansima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Stoga nije iznenađujuće što studije pokazuju da redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju, naučnici sa Univerziteta Skranton u američkoj državi Pensilvanija analizirali su sadržaj antioksidansa u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima bademima, kikirikiju, pistaćima, lešniku, brazilskom orahu, makadamiji i indijskom orahu.

„Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema i drugih orašastih plodova. Šaka oraha sadrži skoro duplo više antioksidanata od iste količine bilo kojih drugih orašastig plodova. Nažalost, ljudi ne jedu mnogo oraha. Naše istraživanje pokazuje da bi trebalo jesti više oraha kao deo zdrave ishrane.“, rekao je dr Vinson.

Tim dr Vinsona otkrio je da su, pored količine antioksidanata, orasi superiorni u pogledu jačine antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E, koji je poznat kao veoma moćan antioksidans.

Naučnici ističu da je prednost oraha u tome što ih ljudi jedu neprerađene, jer su upravo u tom obliku najefikasniji. Međutim, mnogi ljudi izbegavaju orašaste plodove jer misle da su masni i čine ih debelima. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne sudove kao zasićene masti. Ako jedete orašaste plodove, nećete se ugojiti, osim toga, mogli biste da smršate jer izazivaju osećaj sitosti.

„Sedam oraha dnevno je idealna količina da od njih dobijete maksimalnu korist“, dodao je dr Vinson.

Jedan orah otprilike sadrži najviše ulja (55-65%), zatim visokovrednih proteina (15%) i isto toliko ugljenih hidrata, a bogat je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

Takođe, listovi oraha se mogu koristiti za pravljenje sirupa, ekstrakata i sličnih preparata. Listove je najbolje koristiti dok su zeleni i sveži, piše Independent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari