Foto: BC

Više od 17 odsto ispitanika reklo je, ipak, da ne voli suvenire, oko pet odsto njih preferira snežne kugle, a svaki peti odgovorio je “nešto drugo” u istraživanju agencije Smart Plus Research.

Na pitanje šta najviše vole da rade na plaži, najveći broj odgovora, oko 75 odsto, upravo je kupanje, potom slede i sunčanje i ležanje ispod suncobrana, dok po 30 odsto voli i ispijanje pića u kafiću i čitanje knjige.

Ove godine četvrtina građana Srbije rešila je da putuje u Grčku tokom odmora, a isto toliko je preskočilo putovanje ovog leta. Posle Grčke najviše se putovalo u Crnu Goru (7,5 odsto), 5,6 odsto je letovalo u Srbiji, a 2,6 odsto u Hrvatskoj. Manje od dva odsto ispitanika odlučilo se ove godine za Tursku, Italiji ili Španiju, a manje od jedan odsto za Egipat i Tunis.

Istraživanje Smart Plus Research ukazuje i da bi najviše građana Srbije volelo da putuje u Španiju i Grčku, više od osam i sedam odsto, potom slede Kuba, Italija i Pariz sa po više od četiri odsto.

Svaki drugi ispitanik odgovorio je da više voli more nego planinu, svaki treći kaže da voli podjednako, dok prednost planini daje 13,7 odsto njih.