
Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obeležavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obeležen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom sveta.
Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez nje. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom sveta i smatra se najpopularnijim pićem na planeti, posle vode. Kafa nikad nije bila popularnija, procenjuje se da se dnevno popije tri milijardi šoljica ovog napitka.
Na ovaj dan se takođe odaje priznanje ljudima širom sveta – plantažerima, farmerima, vlasnicima kafića, i mnogim drugima – koji vredno učestvuju u spremanju napitka kog svi volimo.

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su tuska kafa, espresso, kapućino.. Biljke kafe se uzgajaju u 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima južne Amerike, južne Azije, Indije i Afrike.
Otkrivena je u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primetio neobično ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja, navodi portal Kafica.rs.
Turci i Holanđani su je doneli u Evropu, gde je najviše piju Finci. Amerikanci su na svetskom nivou najveći potrošači kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica.
Najveći izvoznici kafe su Brazil (31 odsto) i Vijetnam (25 odsto), a slede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija…
Kada sazru zrna kafe se ubiraju, obrađuju i suše, nakon toga se prže i melju, a kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku.
Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost. Smrtonosna doza kofeina je 100 šoljica kafe.
Stručnjaci tvrde da je najveća bezopasna količina devet šoljica dnevno, ali pošto se za četiri do šest sati uticaj kofeina izgubi, dnevna doza može biti i veća.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
jos da napisete da se od kafe moze i odlicna kuca napraviti!
Barmeni bi dodali i od – leda!
Svaki dan je svetski dan kafe
Bas ste me zbunili , najmanje deset puta sam pogledala na sat da vidim vreme i vidim da 10 h jos nije a komentari su neki objavljeni navodno u 10:08 h , dok tako gledam u cemu je problem , da li mi s epokvario sat, baterija, i na laptopu nesto nije u redu ili nisam navila na zimsko vreme ili mi se pokvario moj rucni sat , shvatim da je clanak iz 2019 godine kao i komentari.
Ne znam sta ima u toj kafi, kupila sam nedavno kafu od zira , rekoh od sada ces Cicka samo tu kafu piti, pila sam je dva dana ujutru a posle podne pravu kafu , trajalo je dva dana i sve se vrtailo na staro , pije se i dalje samo prava kafa , nista je ne moze zameniti , mozda samo organska kafa ako je uopste ima , jeste da pise na kesici da je organska ali je pitanje da li je zaista takva.
Pijem kafu domaću i sve je gora i gora…kisela,nema ukus kofeina kao nekada.Sve sam brendove promenila i sve su iste.Ko zna šta uvoze i šta mute…zadnjih mesec dva jako loša.
Kupite neku od Rioba i sami sameljite.