Mučnina i nelagoda tokom vožnje: IT gigant uvodi opcije koje smanjuju ove simptome 1Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Za one kojima je muka ili im se povraća tokom vožnje automobilom, autobusom ili brodom svako putovanje može biti prilično stresno. Čak i onima koji inače nemaju problema tokom vožnje, ako u automobilu provode vreme gledajući u ekrane, moguće je da će osetiti mučninu ili vrtoglavicu. Iako postoje različite tablete za ublažavanje ovih simptoma, one nisu uvek delotvorne.

Kompanija Apple nedavno je najavila nove funkcionalnosti koje će s predstojećim verzijama iOS-a i iPadOS-a postati dostupne korisnicima iPhone-a i iPad-a, a među tim opcijama nalazi se i jedna nazvana “Vehicle Motion Cues”, odnosno opcija prikaza oznaka kretanja vozila. Dizajneri i inženjeri kompanije Apple smislili su ovu funkcionalnost kako bi pomogli osobama kojima je muka u vožnji, a pogotovo onima kojima je muka dok se voze i gledaju ekrane.

Iz Applea se, kako su objasnili na svojim stranicama, pozivaju na rezultate nekih istraživanja prema kojima je uzrok takvih problema u vožnji konflikt između onoga što osoba vidi i što oseća, zbog čega deo putnika ne može da gleda u ekrane dok sede u vozilu koje se kreće.

Rešenje za ovaj problem Apple vidi u prikazu oznaka kretanja vozila. Naime, tokom vožnje na ekranu iPhone-a prikazane su tačkice smeštene uz ivice ekrana koje se kreću u obrnutom smeru u odnosu na sam automobil. Dakle, kada vozilo ubrzava, tačkice idu prema nazad, odnosno dole, kada ide u rivkerc, tačkice idu napred, a kada automobil skrene levo, tačkice idu u desnu stranu itd.

Korisnici ovu opciju mogu automatski uključiti na svojim uređajima, tako da oni prepoznaju kada se nalaze u automobilu i u tom slučaju tačkice će se same pojaviti na ekranu ili mogu manualno aktivirati opciju kada sednu u automobil, prenosi Zimo.

Kako će to izgledati u praksi, odnosno koliko će pomoći osobama koji imaju problema tokom vožnje, tek ćemo saznati. Ovu opciju na iPhone-u očekujemo u sklopu iOS-a 18, nove verzije operativnog sistema koja bi trebalo da postane dostupna nakon predstavljanja sledeće generacije telefona kompanije Apple, što očekujemo negde za 4 meseca.

Osim ove opcije, Apple je predstavio još nekoliko novih interesantnih funkcionalnosti, uključujući i opciju praćenja pogleda na iPhone-u i iPad-u koja će osobama s invaliditetom omogućiti kontrolu uređaja pogledom. Ova opcija bazirana je na veštačkoj inteligenciji i prednjoj kameri te omogućuje navigaciju uređajima, interakciju s elementima, kao i pomernje sadržaja na ekranu gore ili dole samo s pogledom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari