Tri manje poznata simptoma koja mogu da ukazuju na srčane bolesti 1Foto: Burak Guler / Alamy / Alamy / Profimedia

Kardiovaskularne bolesti, koje uključuju koronarnu bolest srca i srčanu insuficijenciju i moždani udar, vodeći su uzrok smrti za više od 18 miliona ljudi godišnje. Mnogi će stoga reagovati na poznate simptome, uključujući bolove u grudima, međutim, znaci upozorenja mogu se pojaviti na manje očiglednim mestima, kao što su ona na stopalima.

Američka akademija za dermatologiju dodatno ukazuje na značaj pregleda stopala, što takođe sugeriše na koja tri znaka treba obratiti posebnu pažnju.

Oticanje stopala

Otečena stopala, kao i noge i gležnjevi, jedan su od simptoma srčanih oboljenja. U medicini, ovo ime, poznato kao edem, može biti pokazatelj da vaše srce ne radi kako treba.

„Mnoge srčane bolesti uzrokuju nakupljanje tečnosti u stopalima i potkolenicama“, objašnjavaju u Akademiji.

Prsti na nogama

Otok od nakupljanja tečnosti može se proširiti do natkolenica i prepona, a prema NHS-u, otok se može smanjiti tokom jutra, ali se ponovo pojaviti tokom dana.

„Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava ili ljubičasta. To je normalno, ali ako se ove boje pojavljuju čak i kada vam je toplo, to može biti znak da krv ne dobija dovoljno kiseonika“,  kažu dermatolozi i dodaju da bez adekvatnog lečenja nedostatak kiseonika može da dovede do zagrevanja kože i ispod nje. umreti. Medicinski termin za ovaj fenomen je cijanoza.

Bolne kvržice na prstima

Kvržice na prstima, poznate kao Oslerovi čvorovi, takođe mogu uticati na zdravlje.

Ako imate srčanu infekciju poznatu kao infektivni endokarditis, ove bolne kvržice se mogu razviti u vašim prstima na rukama, nogama ili u oba. Mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Dok kvržice nestaju same, pacijentima je potrebno lečenje infekcije.

„Pošto ovu infekciju izazivaju bakterije, neophodno je lečenje antibioticima, a ponekad je neophodna i operacija“, zaključuju dermatolozi, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari