lukFoto: Shutterstock/Maren Winter

Zbog jakog mirisa, koji se oslobađa tokom prženja i dinstanja luka, mnogi ne vole da kuvaju jela u kojima je on neizostavni sastojak. Zbog oslobađanja sumpora tokom termičke obrade luka, njegov jak miris širi se celom kućom, a upiju ga i kosa i odeća. Ipak, dobra vest je da to možete izbeći i to pomoću samo jednog sastojka koji sigurno već imate u kući!

Kako da izbegnete neprijatni miris luka tokom prženja

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka je soda bikarbona. Kad seckate luk, stavite ga u šerpu sa vrelim uljem i dodajte malu kašičicu sode bikarbone. Ako morate da pripremite veliku količinu luka – više od pola kilograma, morate dodati veliku kašiku sode bikarbone. Zatim propržite luk kao i obično. Soda bikarbona smanjuje oslobađanje sumpora tokom termičke obrade i neutrališe neprijatan miris, piše Aktivni.si.

Trik Gordona Remzija za prženje luka: Samo dodajte ovaj sastojak i neprijatan miris će nestati 1
Foto: Shutterstock/Alex Bayev

Čak i profesionalni kuvari koriste ovaj trik

Čuveni kuvar Gordon Remzi takođe preporučuje dodavanje sode bikarbone tokom dinstanja ili prženja luka. On navodi da se soda bikarbona uvek dodaje, jer se tako luk brže prži, a istovremeno postaje mekši i pun ukusa, prenosi Metropolitan.

Luk dinstan sa sodom bikarbonom ima dodatnu prednost. Naime, zahvaljujući ovoj tehnici, postaje kremastiji i gušći, čime se poboljšava struktura sosa i raznih jela u koja se dodaje. Ovako pripremljen luk će jelu dodati željenu gustinu i bogat ukus. Osim toga, spremljen na ovaj način, luk će se i lakše variti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari