Vetropark - atrakcija i za domaće i za goste 1

Skupa sa ranije otvorenim vetroparkom „Malibunar“ 45.000 domaćinstava moći će da računa na ekološki proizvedenu električnu energiju.

Vetropark je izgrađen na poljoprivrednom zemljištu u K.O. Alibunar i K.O. Vladimirovac, sa leve strane državnog puta IA reda br.3 Beograd – Vršac (po staroj kategorizaciji M 1.9), na potezu od km 53+300 do km 55+900 puta. Lokacija za vetropark odabrana je na osnovu detaljnih analiza vetra i reljefa terena. Ovaj vetropark sastoji se od 21 vetrogeneratora nominalne jedinične snage po 2,0 MW koji svoju punu snagu razvijaju pri brzinama vetra od 11 m/s.

Vetrogeneratori u Alibunaru raspoređeni na lokaciji koja je izabrana kao najoptimalnija u košavskom području Južnog Banata, nakon preciznih istraživanja terena i merenja kvaliteta i brzine vetra, koja je utvrdila Studija Atlas vetrova.

Činjenica da je vetar već postao glavni energenski izvor za ovaj deo Banata važna je iz više aspekata – kao deo strategije izgradnje obnovljivih energetskih izvora, nesumnjivo, ali i kao dokaz da je područje na kom se prostire dobra ekološka zona. Prostije rečeno, da ovo područje nije već imalo prirodni potencijal poznat kao ruža vetrova koja čisti vazduh, vetroparka ne bi bilo. Struja koja se dobija snagom vetra je znatno „čistija“ od ostalih, a da proizvodnja ne bi remetila uspostavljeni ekološki sistem, sačinjena je puna analiza uticaja.

O kako je važnom projektu je reč, svedoči i generalni direktor kompanije Elicio NV Ludo Vandervelden: – Postigli smo i značajno smanjenje od 105 hiljada tona manje ugljen-dioksida, što je veliki doprinos zaštiti životne sredine.

Prema uveravanjima eksperata, nijedan element – zemlja, vazduh, voda, živi svet – nisu poremećeni vetroparkom. Naprotiv, sama priprema terena iziskivala je niz predradnji koje idu u prilog očuvanju prirode. Kompanija Elicio je, poštujući najviše standarde životne sredine, sprovela brojna istraživanja o uticaju na floru i faunu, kao i merenja nivoa buke, o čemu redovno obaveštava lokalnu zajednicu.

No, zbog zaista impresivnog izgleda, vetroparkovi „Alibunar“ i „Malibunar“ su razvojni potencijal u svakom smislu, pa i turističkom, kad je reč o neposrednoj okolini gde su smeštene ove moderne vetrenjače. A i treba ih iskoristiti jer je reč o vrlo vrednoj investiciji. Kako je letos saopštila kompanija Elicio, u projekat izgradnje novog vetroparka uloženo je bezmalo 80 miliona evra, od kojih je sama kompanija investirala 20 miliona evra, dok su IFC grupacija svetske banke i komercijalne banke podržale projekat sa 59,1 milion evra.

O značaju vetroparka svedoči i činjenica da su početkom septembra, kada je otvoren ovaj izvor zelene energije, na svečanosti pored ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića bili i ambasadori Kraljevine Belgije i Švajcarske, IFC, Unicredit banke, predstavnici Pokrajinske vlade, opštine Alibunar i brojni partneri i saradnici na projektu. Kako je ministar tada rekao, puno vremena i energije uloženo je „da bismo došli do jedne ovako moderne, razvijene i tehnološki napredne Srbije u kojoj možemo videti vetroparkove“.

– Želim posebno da se zahvalim investitoru koji je našu zemlju prepoznao kao stabilnog i snažnog partnera za ovakve projekte, kojih će ubuduće biti i više i koji će uticati na povećanje ukupne energetske sigurnosti i potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije.

Prema rečima regionalnog menadžera IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomasa Lubeka, izgovorenim na svečanosti – Vetropark Alibunar je savršen primer projekta zelene energije u Srbiji: – On će doprineti da Srbija ispuni svoje obaveze u okviru ugovora o osnivanju Energetske zajednice da 27 odsto njene potrošnje do 2020. bude iz obnovljivih izvora.

Na koji način savremeni donkihotovski „sistem“ može doprineti razvoju Alibunara, kao i u ostalim stvarima, ostaje na organima lokalne samouprave i njihovoj inicijativi.

Nema sumnje da se mogu ugledati na neke druge turističke destinacije koje spajaju prirodni sistem, važne objekte i naprednu tehnologiju. Činjenica je da impresivni pogled koji se pruža na vetroparkove „Alibunar“ i „Malibunar“ može pospešiti, primerice, ranije razvijeni, a sada zapušteni školski turizam, jer zasigurno nema deteta kom neće zasvetleti oči kad vidi šumu vetrenjača okruženih njivama.

Takođe, takva atrakcija nudi mogućnost izgradnje dodatnih turističkih kapaciteta – naravno na izvesnoj udaljenosti, ali ne tolikoj da se, primerice, ne mogu uočiti sela sa vrhova turbina koja sijaju kao svetionici u žitu.

Lična karta

Vetrogeneratori su identični, međusobno udaljeni najmanje 400 metara, raspoređeni u tri reda po sedam stubova.

Svaki vetrogenerator se sastojati od 3 elise, glavčine, nosača rotora, ležaja zakretnog mehanizma, kućišta rotora, glavnog ležaja, glavne osovine, prenosnika (multiplikatora), kočionog diska, prenosne spojnice, generatora, servisne dizalice, meteoroloških senzora, nosećeg stuba, zakretnog diska, zakretnog zupčanika, noseće ploče gondole i druge opreme potrebne za normalno funkcionisanje vetrogeneratora.

Veza između vetrogeneratora i priključak na srednjenaponsku mrežu planirane su podzemnim kablovima 33 kV do objekta srednjenaponskog postrojenja 33kV i preko transformacije 33/110kV na 110kV koja će se graditi za potrebe vetroparka.

Na lokaciji za izgradnju kompleksa u okviru vetroparka nalaziće se sledeći objekti: Priključno razvodno postrojenje sa komandnom zgradom, transformacija 33/ 110 kV sa sredjenaponskim postrojenjem 33 kV i komandnom zgradom, kao i postrojenje sopstvene potrošnje.

Lokacijska dozvola za vetropark „Alibunar“ dobijena je 2013. godine rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine. Iste godine dobijena je i energetska dozvola od Ministarstva energetike I zaštite životne sredine, kao i Rešenje nadležnog Pokrajinskog sekretarijata o usvajanju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Građevinska dozvola za vetropark „Alibunar“ ishodovana je sredinom 2014. godine nakon čega je ishodovano i nekoliko važnih dozvola kojima se reguliše pitanje izgradnje pristupnih puteva i saobraćajnih priključaka.

Februara 2015. godine vetroelektrana „Alibunar“ (42 MW) dobila je privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije nakon što je, u skladu sa zakonom, položila bankarsku garanciju Ministarstvu rudarstva i energetike.

(Izvor: http://vetroparkalibunar.rs/projekat)

Projekat „Turizam kao najveći potencijal Alibunara“ sufinansira se sredstvima Opštine Alibunar. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove prgana koji je dodelio sredstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.