Kutak za degustaciju: Šta sve putnicima namernicima nudi hab u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu? 1Foto: Vinsko-rakijsku hub Kragujevac

 

Po vrućini, red je i da se osvežite, a ta „tečna” okrepa i osveženje ne mora baš uvek da bude bezalkoholna. Naprotiv.

Kragujevac, od prošlog leta ima još jedan sadržaj za letnji provod. Reč je o bašti Vinsko-rakijskog haba u Kući Đure Jakšića, na uglu ulica Karađorđeve i Mihaila Iveše. U hladu suncobrana, zasedne se za stolove improvizovane od rakijskih burića, a, na uvce lagana muzikica…

– Vrelina i sparina, pa smo rešili da moramo malo „da izađemo na ulicu” tokom letnjih vrelina. Ljudi tada vole da sede napolju, pa je ova nova bašta sa dnevnom i noćnom verzijom baš „legla” u ovom delu grada, pojašnjava ovu novinu u habu Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Radno vreme je isto kao i uvek od 10 do 24 sata, a gosti bašte domaća vina i rakije degustiraju sa brendiranih buradi proizvođača čija su pića u ponudi haba. Spoj reklamnog i korisnog.

Tu je i muzika, ali uvek, kada je ovaj kutak i bašta u pitanju – a akustična i anplagd, jer se po Popovićevim rečima „vodi računa o neuznemiravanju komšija” u ovom urbanom delu Kragujevca.

– Uvek je to lagani domaći pop i rok. Ako se za našu ponudu pića može reći da je isključivo domaća, muzička plej lista je internacionalna, duhovit je on.

Po njegovim rečima, ovaj osvežavajući „izlazak” na ulicu i letnji kutak za degustaciju samo je nastavak i „produžena” osvežavajuća ruka osnovne misije Vinsko-rakijskog haba a to je promocija autentičnih šumadijskih alkoholnih brendova.

Hab u Kući Đure Jakšića postoji već tri godine i u svojoj ponudi ima čak 176 etiketa (60 posto su vina a 40 rakija) alkoholnih pića isključivo proizvedenih na području Šumadije. Živeli.

Odnedavno su, takođe prigodna letnja varijanta, svoju kartu pića obogatili i pojačali sa tri vrste kraft piva ovdašnjeg koje se mogli da probaju i posetioci ovogodišnjeg Arsenal festa.

– Naša misija da promovišemo mlade, nove proizvođače koji tek počinju da se pojavljuju u restoranima i prodavnicama. Koji su novi na tržištu, a, ponudu stalno zanavljamo sa novim etiketama, destilerijama i vinarijama, ističe Popović.

Dakle, u Vinsko-rakijskom habu, može da se proba mnogo toga što ne može, bukvalno nigde na tržištu, ali ipak, ekskluzivno za čitaoce Danasa Popović, izdvaja nešto najnovije a najbolje u ponudi.

– Noviteti i letnji hit su tamjanika i merlo vinarija Savić i DeLena iz Lipovca kraj Topole. Lipovac je zaista neverovatno mesto koje ima manje od 500 stanovnika a 10 vinarija, (za)počinje svoju preporuku Popović.

Ove dve etikete, po njemu, bi „svaki Šumadinac morao da proba”, blago „udara” naš sagovornik u enološku lokalpatriotsku liru.

Kutak za degustaciju: Šta sve putnicima namernicima nudi hab u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu? 10
Letnja preporuka noviteta Vinsko-rakijskog haba Foto: Vinsko-rakijsku hub Kragujevac

Preporuka se nastavlja sa sovinjon blanom Starog Hrasta iz obližnje Žirovnice, „krajnje unikatnog” i nagrađivanog na festivalima a završva sa letnjom ponudom rozea „Nemir” iz vinarije Despotika iz okoline Smederevske Palanke, koja je nedavno na sajmu u Bugraskoj medaljom za najbolje suvo vino iz Istočne Evrope.

Naravno, hab je i restoran, pa sem ponude najboljih vina i rakija iz Šumadije na jednom mestu tu su i njihovi meniji za svačiji ukus već od hladnih predjela, do izbora selekcije sireva, kako Popović ističe ne bez ponosa od čak 45 vrsta. Ni leti ne ide piće bez mezeta. Prijatno.

Koktel od rakije rodno senzibiliše najpoznatiji srpski brend

Po Nenadu Popoviću u ponudi haba se uskoro sprema apsolutna novina za Šumadiju koja slovi za baš, baš rakijski kraj.

– U pitanju su kokteli od rakije, koji su u Beogradu zaživeli još pre neku godinu ali će kod nas biti apsolutna novina, obećava on.

Kutak za degustaciju: Šta sve putnicima namernicima nudi hab u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu? 11
Šumadijska šljiva nekad striktno čista sad će i u koktelima da zablista Foto: Vinsko-rakijsku hub Kragujevac

Nije tajna da Šumadinci vole rakiju ali samo čistu. No, novo doba, novi običaji, da parafraziramo Cicerona.

– Po toj tradiciji rakija je isključivo muško piće. Kod naših žena, ne svih ali dobrim delom, i danas postoji „otpor” prema mirisu i jačini rakije. Ovako spravljeni kokteli „rodno senzibilišu” rakiju, po malo, ne neutrališući skroz, ali delimično ublažavaju oštrinu klasičnog mirisa „šljive” i njene jačine, tvrdi on dodajući da su kokteli od rakije pre svega namenjeni ženskoj i mlađoj populaciji budućih poklonika vrhunske šumadijske rakije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari