Voće koje svi jedemo ima najviše pesticida, a ovo je najsigurniji način da ih odstranite 1Foto: Mark Nassal / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispiranje voća i povrća vodom nije uvek dovoljno.

Iako većina nas voće i povrće pere samo vodom, istraživači predlažu dodavanje sode bikarbone.

Istina je da ispiranje voća i povrća ispod kuhinjske slavine može ukloniti prljavštinu, međutim nova istraživanja sugerišu da je dodavanje sode bikarbone u vodu najbolji način za uklanjanje ostataka pesticida.

Istraživači sa Univerziteta u Masačusetsu uporedili su tri različite metode za pranje jabuka.

Oni su uključivali vodu iz slavine, vodu iz slavine i rastvor sode bikarbone i komercijalno izbeljivač koji se često koristi za proizvode.

Otkrili su da je rastvor sode bikarbone i vode od jednog procenta najefikasniji u smanjenju pesticida.

„Voda iz slavine može da ukloni neke ostatke pesticida, ali dodavanje malo sode bikarbone u slavinu čini je snažnijom“, rekla je za Healthline dr Lili He, autor studije i docent na Odseku za nauke o hrani na Univerzitetu u Masačusetsu.

Pesticidi mogu pomoći u povećanju prinosa tako što sprečavaju bube, bakterije i buđ

Ali postoji zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih efekata pesticida na ljude koji jedu proizvode tretirane pesticidima.

Prethodno Heove istraživanje, otkrililo je da pesticidi mogu da prodru u biljna tkiva, što otežava njihovo ispiranje.

U ovom istraživanju, He i njene kolege su pokušali da ispitaju najbolji metod za uklanjanje takvih pesticida.

Oni su primenili da se najviše pesticida koristi na jabukama. Zatim su oprali jabuke koristeći svaku metodu po dva minuta. Nakon tog vremenskog perioda, rastvor sode bikarbone bio je najuspešniji u smanjenju ostataka pesticida. Bilo je potrebno oko 12 do 15 minuta da rastvor sode bikarbone ukloni 80 procenata jednog oblika pesticida i 96 procenata drugog.

Dr Lauri Rajt, docent za javno zdravlje na Univerzitetu Južne Floride, kaže da potrošači ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog pesticida na svojim proizvodima.

„Pesticidi prisutni na voću i povrću predstavljaju mali ili nikakav zdravstveni rizik zbog niskih nivoa pesticida u toj hrani. Pesticidi pomažu da se destruktivne štetočine drže dalje od useva, što rezultira preživljavanjem više biljaka i većom žetvom. Veća berba znači da je veća dostupnost voća i povrća, a cene su niže. Zbog minimalnih zdravstvenih rizika povezanih sa upotrebom pesticida i pomnim praćenjem, prednosti su veće od nedostataka“, rekao je Rajt za Healthline.

Najvažnije, kaže Rajt, potrošači moraju da shvate da pesticidi predstavljaju mali rizik po ljudsko zdravlje. Ne bi trebalo da odvraćaju ljude da jedu voće i povrće.

„Voče i povrče su izuzetno važni za zdravlje i prevenciju mnogih stanja i bolesti, kao što su gojaznost i rak. Nivoi pesticida se pažljivo prate kako bi se osigurala sigurnost, pa uživajte u svom voću i povrću“, rekla je ona, a prenosi healthline.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari