Zašto bi trebalo da perete banane pre nego što ih oljuštite 1Foto: Fernando SáNchez / Zuma Press / Profimedia

 

Za većinu nas je nezamislivo da ne peremo voće koje ne ljuštimo, ali ono što je manje poznato je da voće čije kore ne jedemo, kao što su banane ili lubenice, takođe treba oprati pre nego što ih oljuštimo.

Stručnjaci za bezbednost hrane kažu da bi trebalo da perete i voće sa debljom korom. Tamika Sims, direktorka Međunarodnog saveta za informacije o hrani, navodi da banane i voće sa korom koje ne jedemo treba oprati pod čistom vodom.

„Ovo je najbolja praksa u bezbednom rukovanju hranom kako bi se minimizirao prenos prljavštine ili mikroba koji mogu biti na koži na unutrašnjoj strani voća koje nameravate da konzumirate“, kaže Sims.

Naime, prljavština može biti vidljiva na koži, ali pesticidi ili mikrobi poput salmonele nisu. Zbog toga Sims navodi da sve namirnice treba oprati pre konzumiranja, a to važi i za hranu iz organske poljoprivrede.

Kore od banane i drugi proizvodi sa debelim slojem podjednako su podložni bakterijama kao i mekše voće i povrće sa delikatnijom korom.

Na primer, američka uprava za hranu i lekove otkrila je listeriju i salmonelu na koži avokada.

Iako je bakterijama teže doći do unutrašnjosti, u trenutku kada nožem isečete plod možete kontaminirati jestivi deo. Iz tog razloga je potrebno svaku vrstu voća oprati pre konzumiranja, jer se na taj način smanjuje rizik od infekcije, piše klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari