simptom dijabetesa na kožiFoto: Doucefleur / Shutterstock.com

Dijabetes je ozbiljna bolest koju izaziva previsok nivo šećera u krvi. Iako se ne zna tačan uzrok dijabetesa tipa 1, među pacijentima koji imaju tip 2, uzroci su često povezani s faktorima kao što su prekomerna telesna težina i nedovoljna fizička aktivnost. Međutim, bolest može biti i posledica genetike.

Kao i kod svakog drugog stanja, najvažnije je što pre primetiti simptome i potražiti lekarsku pomoć. Simptomi su ponekad očigeldni, ali dijabetes ponekad ima i malo suptilnije simptome.

Prema dr Maksimu Mukansu, često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promene na koži.

„Mnogi ljudi ne shvataju da određena stanja kože mogu biti povezana s velikim zdravstvenim problemima, kao što je insulinska rezistencija, što je simptom predijabetesa i dijabetesa tipa 2“, rekao je ovaj lekar.

Dr Mukans istakao je da je uobičajeni simptom povezan s dijabetesom tamnjenje kože na određenim mestima, naročito oko vrata, pazuha i prepona. Taj znak ukazuje na insulinsku rezistenciju i može se pojaviti pre nego što se razvije dijabetes.

„To nije samo kozmetički problem, nego potencijalni pokazatelj temeljne metaboličke disfunkcije“, objasnio je dr.Mukans, prenosi Index.

Osim tamnih mrlja na koži, ostali simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, neobjašnjiv gubitak težine ili debljanje, umor i slabost, zamagljen vid i sporo zaceljivanje rana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari