Pet rizika koje može da izazove predugo sedenje: Ovo su rešenja 1Sedenje ugrožava zdravlje, foto: .M. Guyon - Copyright 2011 / CandyBox / Profimedia

Predugo sedenje ne samo da izaziva pritisak na donji deo tela, već utiče i na cirkulaciju krvi, zbog čega posle dužeg boravka u stolici osećate utrnulost u nekim delovima tela, piše Aktivni.si.

Fizička neaktivnost je četvrti vodeći uzrok smrti među bolestima koje se ne mogu dijagnostikovati, pa izbegavajte predugo sedenje.

Ako radite dok sedite, mnogi stručnjaci preporučuju da napravite pauzu nakon svakog sata sedenja.
Uobičajeni rizici kojima ste izloženi ako previše sedite:

Hipertenzija

Sedeći način života je štetniji nego što mislite. Većina problema preterano aktivnog načina života, uključujući dijabetes, hipertenziju (visok krvni pritisak), visok holesterol i kardiovaskularne bolesti, mogu da se spreče umerenim svakodnevnim vežbanjem.

Problemi sa kičmom

Verovatno je nepotrebno reći da dugo sedenje u određenom položaju može da izazve bol u leđima. Dugotrajno sedenje može imati prilično negativan efekat na kukove i leđa. Takođe može uticati na držanje, što čini mišiće fleksora kraćim. Previše sedenja može izazvati kompresiju diska, što takođe može dovesti do ranije degeneracije.

Povećan rizik od srčanih oboljenja

Previše sedenja može oštetiti vaše srce, što može da dovede do srčanih bolesti i ožiljaka. Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su gledali televiziju više od 23 sata nedeljno imali 64 odsto veći rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara od muškaraca koji su gledali samo 11 sati televizije.

Slabost mišića u nogama i zadnjici

Predugo sedenje slabi vaše velike mišiće nogu, što dovodi do generalno slabije fizičke sposobnosti.

Dobijanje na težini

Fizička neaktivnost može da izazove pad metabolizma, što dovodi do povećanja telesne težine.

Šta možete učiniti da biste izbegli ove probleme?

Samo 30-minutna šetnja može da dovede do boljeg zdravlja.

Pijte dovoljno tečnosti.

Joga ili pilates su odlične aktivnosti koje se lako rade i odlične su za metabolizam, kontrolu težine i prevenciju hormonalnih i drugih zdravstvenih problema.

Uravnotežena ishrana sa manje ugljenih hidrata.

Ergonomski dizajnirana stolica za vaš vrat i leđa smanjiće negativne efekte dugotrajnog sedenja.

Uprkos svemu tome, ne zaboravite da s vremena na vreme (na primer, svako jutro) napravite pauzu od nekoliko minuta od sedenja da se istegnete i malo vežbate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari