Komentari: 1
Ostavite komentar
Ocena: 1.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
  Pušenje na fakultetu teži prekršaj od uvrede profesora
17/01/2016 19:23 | Beograd

Šta donosi Predlog novog pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata BU

Pušenje na fakultetu teži prekršaj od uvrede profesora

Autor: V. Andrić

Beograd - - Zbog nepoštovanja zabrane o pušenju studenti Beogradskog univerziteta (BU) mogli bi da budu kažnjeni strože nego ako uvrede profesora ili asistenta. Predlog novog pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata BU tretira kao lakšu disciplinsku povredu nanošenje uvreda nastavnicima, saradnicima i drugim zaposlenima na fakultetu ili univerzitetu dok u teže disciplinske prekršaje spada nepoštovanje zabrane o pušenju.

Komentarišući ovu nelogičnost Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta i član komisije koja je radila predlog pravilnika, kaže da je zabrana pušenja u javnim prostorijama regulisana zakonom, dok je odredba o uvredama nastavnika “neka vrsta kompromisa sa studentima”.

- Oni su se zalagali da to predstavlja lakšu disciplinsku povredu jer se teško dokazuje. Za takve stvari je teško izvesti materijalne dokaze, pa često imamo dve različite verzije istog događaja. Međutim, suština novog Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata je da se spreči prepisivanje na ispitima i plagijati, a sve ostalo je potpuno nevažno i predstavlja skretanje pažnje sa suštine zbog koje je pravilnik menjan - objašnjava Boričić za Danas.

On ukazuje da je varanje na ispitima najvažniji prekršaj kojim se bave disciplinske komisije na fakultetima i Univerzitetu i da u poslednjih nekoliko godina nije zabeležen slučaj da su vođeni disciplinski postupci zbog toga što je neki student vređao profesora.

S tim se slaže i predsednik Studentskog parlamenta BU Stefan Tanasković, koji za Danas navodi da se za dve i po godine, koliko je bio student prodekan Pravnog fakulteta, disciplinska komisija isključivo bavila slučajevima neregularnosti na ispitima. On podseća da Pravilnik o disciplinskog odgovornosti studenata još nije donet, iako je dobio zeleno svetloSenata BU, jer o njemu treba da se i izjasni i Savet BU.

Podsetimo, predlog pravilnika na Senatu je usvojen bez studentskih glasova. Akademci su se zalagali da se glasanje odloži i da se ceo dokument još jednom “pretrese”, jer imaju primedbe na neke članove. Tanasković kaže da je za danas zakazan sastanak sa rektorom, na kojem će se ponovo diskutovati o predloženim rešenjima, uključujući i pomenute odredbe o uvredama nastavnika i zabrani pušenja.

S druge strane, profesor Boričić kaže se studentski funkcioneri protive pooštravanju disciplinskih mera, a da “većina poštenih studenata želi fer studiranje i da protiv onih koji varaju budu preduzete ozbiljne disciplinske mere”.

- Oni koji varaju na ispitima su u manjini, ali su očigledno uticajni i taj uticaj imaju i na studentske predstavnike - kaže Boričić i naglašava da se pravilnik odnosi na pojednačnu odgovornost studenata.

Za sada nije poznato kada će se Savet BU izjašnjavati o tom dokumentu.

Za pretnje strože sankcije

Dok uvreda predstavlja lakši disciplinski prekršaj, “nanošenje povrede časti ili pretnje nastavnicima, saradnicima i drugim zaposlenima, studentima, kao i drugim licima koja se nalaze u prostorijama Univerziteta ili fakulteta” spada u teže disciplinske prekšaje, navedeno je pravilniku. Za teže prekršaje mogu se izreći mere zabrane polaganja ispita u određenom periodu, privremeno udaljavanje sa fakulteta, odnosno Univerziteta, pa čak i isključenje sa studija.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (1)

SandraSandra | 18/01/2016 09:58

Broj preporuka: -2 Preporuči Predloži za brisanje

Pa dobro, i treba zabraniti. Ovde u Engleskoj studentima je striktno zabranjeno da puse bilo gde na kampusu ili na fakultetu, to bi trebalo da bude I kod nas.