Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) jednoglasno je u subotu usvojio sporazum koji su usaglasili stručni timovi advokature i Ministarstva pravde. Taj odbor će predložiti Skupštini AKS da na sednici 16. januara podrži sporazum i donese odluku o prekidu štrajka advokata, ali ne pre usvajanja izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona u Narodnoj skupštini i objavljivanja tih odluka u „Službenom glasniku“.


Takođe, Upravni odbor odlučio je da ostane pri zahtevu za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, ali će Skupštini AKS predložiti da to više ne bude obavezujući uslov za prekid obustave rada.

Advokati su uputili Ministarstvu finansija dopis u kom zahtevaju da se AKS-u dostavi obavezujuće tumačenje uredbe kojom se predviđa da advokatima paušalni porez za 2014. godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na 2013. godinu, jer je u primeni došlo do „različitih tumačenja“ od strane poreskih uprava. U AKS-u se nadaju da će to pojašnjenje dobiti do petka, odnosno pre zasedanja Skupštine Advokatske komore.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević očekuje da će Skupština advokata Srbije doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u parlamentu i njihove objave u Službenom glasniku. On je napomenuo i da će stručni tim AKS i Ministarstva pravde raditi do srede na tehničkim ispravkama i doterivanju predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži Vladi, a ona da prosledi u skupštinsku proceduru. Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Na pitanje ko je više popustio u pregovorima, Đorđević je rekao da su advokati dobili najmanje 80 odsto od svojih zahteva i podsetio da moraju da se grade odnosi za ubuduće između Ministarstva pravde i AKS, pa je tako dogovoreno osnivanje tela Vlade Srbije i AKS koje bi aktivno učestvovalo u pristupnim pregovorima za poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i policija). Istovremeno, planira se i osnivanje zajedničkog tela AKS i Ministarstva finansija sa zadatkom da objektivizuje poresku politiku u odnosu na advokaturu.

Vučić: Neću smeniti Selakovića, jer to traži Mišković

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da neće smeniti ministra pravde Nikolu Selakovića zato što to traži Miroslav Mišković, da je on Selakoviću već rekao koje je greške napravio, a da će ga smeniti kad bude smatrao da za to ima razloga i o tome obavestiti javnost. On je na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS-a rekao da čestita Miškoviću na uticaju koji ima u društvu, dodao da nije nemoguće da on sruši vladu, ali da, dok je on premijer, Mišković sigurno neće da određuje ko će da bude u vladi.

– Neću da smenim Nikolu Selakovića jer to traži Mišković ili zato što traži neko kome je Mišković rekao da na tome insistira. Ja vas obaveštavam da Mišković na tome insistira – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari