Oluja je bila legitimna vojna operacija sa ciljem da se oslobodi teritorija Hrvatske koju je ilegalno okupirala Srbija, tvrdio je juče hrvatski pravni tim, odgovarajući na kontratužbu Srbije za genocid. Šefica pravnog tima Hrvatske Vesna Crnić Grotić istakla je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da su argumenti srpske strane, izneti krajem prošle sedmice, „bez osnova u činjenicama i pravu“.


Grotićeva je, po prvi put pred Sudom, izrazila žaljenje zbog žrtava „pojedinačnih zločina“ nad srpskim civilima tokom Oluje, ističući da su zbog njih 33 osobe krivično gonjene, dok su tri postupka u toku. Ključni dokaz srpskog tima da je nad Srbima u Krajini tokom operacije Oluja izvršen genocid jesu transkripti Brionskog sastanka i izjave tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana „da se Srbima moraju naneti takvi udarci da praktično nestanu“. Na tom sastanku su, prema navodima kontratužbe, državni i vojni vrh isplanirali operaciju koja je rezultirala genocidom – ubijanjem preko 1.700 civila i proterivanjem više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Grotićeva je ove tvrdnje nazvala „istorijskim revizionizmom“ koji nema osnove u stvarnosti. Pravni tim Hrvatske tvrdio je da je Srbija preuveličala broj žrtava Oluje.

Vesna Crnić Grotić se pozvala na presudu Haškog tribunala, koji je

oslobodio krivice zapovednika Oluje generala Antu Gotovinu i utvrdio da nije postojao udruženi zločinački poduhvat hrvatskih vlasti za progon krajiških Srba. Osvrćući se na Brionski sastanak, šefica hrvatskog tima naglasila je da Franjo Tuđman nije imao nameru da srpski civili budu ubijeni, niti da im budu nanete fizičke i psihičke povrede.

– Sastanak Tuđmana i Gotovine 31. jula 1995, neposredno pred Oluju, bio je legitimna priprema za vojnu operaciju – rekla je Grotićeva. Ona je dodala da hrvatske vlasti nisu imale drugi izbor do vojne akcije, jer su lideri pobunjenih Srba u Kninu odbacili njihove pokušaje za mirnim rešenjem. Na kraju izlaganja zastupnica Hrvatske je ocenila neprihvatljivom „dugogodišnju praksu Srbije da negira, iskrivljuje i zataškava činjenice“.

Nakon izlaganja hrvatskog pravnog tima, šef pravnog tima Srbije Saša Obradović ocenio je da je suprotna strana „bila pomalo gluva za argumente koje smo mi izneli prošle nedelje“, naročito za činjenice i dokaze iznete u pisanim podnescima. Optužbu Srbije da su izbegličke kolone nakon Oluje bile bezrazložno napadane, tim Hrvatske je juče odbacio navodeći da su se neke od kolona našle u unakrsnoj vatri, jer su Srbi iz njih pucali na hrvatske snage, a avijacija Hrvatske je kao metu imala mehanizovane kolone, a ne civile. Obradović je ovaj argument ocenio kao „nedokazanu i besramnu tvrdnju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari