Produkcijska grupa Mreža najavila je protest zbog prekida emitovanja emisije Utisak nedelje za nedelju, 12. oktobar, u 21 čas ispred zgrade televizije B92, pod nazivom „Kome treba Utisak“, na kojem će se pojaviti i autorka emisije Olja Bećković, saznaje Danas.


U pozivu skupa, u kojem se ne pominje da će doći i Bećkovićeva, navodi se „gosti ove nedelje budite vi“, a teme razgovora će biti koji su razlozi da se sa televizije pređe na kanal, da li privatizacija i poslovni interesi dozvoljavaju ultimatume, ima li cenzure, da li je za otpor dovoljna pojedinačna hrabrost ili se moramo uključiti svi, da li sudbina Utiska zavisi i od vas.

Skup ispred B92 podržala su juče i novinarska udruženja UNS i NUNS koja su pozvala svoje članove da se okupe u nedelju.

Povodom ukidanja emisija Utisak nedelje, Sarapin problem i U centru, ali i zbog sve lošije atmosfere u kojima mediji rade, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je juče da će zatražiti od Skupštine Srbije da se organizuje javno slušanje o sužavanju medijskih sloboda u Srbiji. NUNS je naveo da je za nepuna dva dana Proglas o medijskim slobodama u Srbiji potpisalo više od 1.000 novinara i građana koji su time izrazili zabrinutost zbog stanja u medijima i zamiranja pluralizma mišljenja i ideja, kritike vlasti i borbe za javni interes.

Proglas je tokom protesta, u ponedeljak uveče, ispred zgrade RTV

Studio B, potpisalo 209 novinara i građana, a do juče u podne još 864 pojedinca su elektronskim putem pružili podršku, navodi se u saopštenju i dodaje da će potpisivanje trajati do ponedeljka, 13. oktobra. NUNS će zatim Proglas i potpise proslediti Skupštini Srbije, Odboru za kulturu i informisanje, sa zahtevom da se organizuje javno slušanje o sve uočljivijem trendu sužavanja medijskih sloboda u Srbiji.

Peticiju „Vratite nam Utisak“, koju je prethodno pokrenuo UNS, dosad je potpisalo više od 500 ljudi, a planirano je da ona bude predata poslovodstvu televizije B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari