U skladu sa dogovorom direktora mađarske i srpske policije na teritoriju opštine Preševo uz granicu sa Makedonijom tokom jučerašnjeg dana stiglo je dvadesetak pripadnika mađarske pogranične policije, kao i četiri vozila sa termovizijskim nadzorom za rano uočavanje imigranata koji i dalje ilegalno ulaze na teritoriju Srbije.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Registrovano je da je na teritoriju Makedonije pogranična policija već vratila nekoliko grupa imigranata, koji najčešće u grupama od po desetak pokušavaju da stignu do Preševa, gde je oformljen prihvatni centar.

Zvanični podaci iz Crvenog krsta u Preševu govore da je kroz ovaj gradić u najnovijem imigrantskom talasu iz afroazijskih zemalja prošlo oko pet hiljada lica iz 17 zemalja. Najveći broj među njima predstavljaju muškarci srednjih godina, ali i žene i deca. U prihvatnom centru nadomak Policijske stanice u Preševu i Centra za socijalni rad na ulazu u gradić, prema procenama zvaničnika, ima između 1.500 i dve hiljade izgnanika koji ne odustaju od svoje namere da što pre napuste Srbiju i preko Mađarske stignu do neke od zemalja EU i tamo zatraže azil.

Najveći pritisak je na železničku stanicu u Preševu, gde izgnanici nakon dobijene potvrde od strane policije koja im omogućava boravak od 72 sata na teritoriji Srbije do eventualnog zvaničnog zahteva za dobijanjem azila, mogu da putuju ka Beogradu. Odatle samo mali broj se odlučuje za status azilanta, već pokušavaju da preko Subotice stignu do mađarske granice, a odatle ponajviše ka Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj i Švedskoj. Mnogi od njih navode kako baš u ovim zemljama „imaju rođake koji će ih prihvatiti“, ali strahuju od činjenice „da mađarske vlasti spremaju podizanje žičanog zida kako bi sprečili njihovo dalje putovanje ka zemljama EU“.

Najveće gužve registrovane su na noćnoj liniji voza Solun – Beograd koji kasno noću stiže u Preševo. Zbog niske cene železničke karte, koja je jeftinija od autobuske, u istom pravcu izgnanici se ukrcavaju na još jednu etapu neizvesnog putovanja. Još uvek je veliki pritisak i na autobuse koji iz pravca Skoplja svraćaju u Bujanovac, a za prevoz do Beograda koriste se i polasci autobusa na redovnim linijama iz Vranja.

Lokalni ugostitelji u Preševu demantuju navode pojedinih medija da preplaćuju cene sendviča izgnanicima, a uočljiva je i sve bolja organizacija u pružanju neophodne lekarske pomoći, kao i sanitarno-higijenskom zbrinjavanju. Ovde očekuju da će se pojačanom kontrolom granice sa Makedonijom sprečiti novi talas imigranata pre svega onih koji stižu iz Turske, preko Grčke.

Na terenu su mobilni timovi Crvenog krsta Srbije, Komesarijata za izbeglice, UNHCR, a obezbeđene su i dovoljne količine hrane i vode, a prikuplja se i odeća. Mobilni tim Vojne bolnice iz Niša ukazuje prvu pomoć, jer se najčešće radi o povredama na stopalima usled dugog hodanja, kao i opšte iscrpljenosti pre svega kod žena i dece. Do sređivanja objekta nekadašnje Duvanske industrije u Preševu, najveća gužva je u dva šatora gde su smešteni uglavnom žene i deca. Zbog kiše i hladnog vreme povećana je potreba za dodatnim ćebadima i toplijom odećom pre svega za decu.

Izgnanici su zahvalni građanima Preševa i institucijama socijalne zaštite na pruženoj pomoći, ali ističu da njihov cilj nije da ostanu u Preševu, već da nakon ratnih strahota koje su ih naterali da napuste svoje domove i krenu na izbegličku avanturu dugu više hiljada kilometara, stignu do zemalja EU, među rođake i prijatelje koji su uspeli da se spasu ratnih strahota i životne neizvesnosti. Ne odgovara im najava da će u tome biti sprečeni na mađarskoj granici, ali takođe ne žele ni povratak u Makedoniju, Grčku ili Tursku, jer tu ne vide nikakvu perspektivu. Srbija je za njih samo zemlja koju koriste u tranzitu, kao najkraći put do EU.

Ove nedelje otvaranje i restorana

– U toku su radovi na sređivanju prostora za smeštaj u napuštenoj zgradi Duvanske industrije u Preševu, gde će već ove nedelje biti otvoren i restoran gde će se spremati obroci za sva ona lica koja se trenutno iz afroazijskih zemalja nalaze u ovom gradu. Oni će imati i bolje uslove smeštaja. Restoran će raditi dok bude potrebe za pružanje pomoći izbeglim licima – kažu u Crvenom krstu u Preševu.

Kolegijum MUP o migrantima

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović održao je juče kolegijum kome su prisustvovali direktor policije Milorad Veljović, predstavnici specijalnih jedinica i Žandarmerije, kao i načelnici uprava u Direkciji policije. Kako saopštava MUP; razmotrena je bezbednosna situacija u Srbiji, posebno „o kretanjima migratornih talasa i merama koje srpska policija preduzima u rešavanju ovog problema, uz poštovanje prava i sloboda tražilaca azila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari