Lidija Uskoković, radnica gradskog javnog komunalnog preduzeća Medijana u Nišu, saopštila je da je kao klijentkinja udaljena iz niške ekspoziture Unikredit banke samo zbog toga što je bila u radnoj uniformi. Dok Uskokovićeva kaže da je zbog ovakve diskriminacije povređeno njeno i dostojanstvo JKP Medijana, u banci kažu da utvrđuju sve okolnosti događaja, ali negiraju da je ona udaljena iz ekspoziture.


Uskokovićeva tvrdi da je 3. aprila pre podne ušla u ekspozituru Unikredit banke, koja se nalazi na centralnom Trgu kralja Milana, gde ona inače čisti, kako bi uzela dokumentaciju za refinansiranje kredita. Ona kaže da joj je nakon kraćeg čekanja po nalogu šefice ekspoziture prišao službenik i kazao da ona „u toj uniformi ne može da sedi u banci“ i da „dođe sutra, kada bude adekvatno i pristojno obučena“. Sutradan je došla u banku bez radne uniforme, kako bi dobila objašnjenje za ovakvo ponašanje i ipak refinansirala kredit. Nešto kasnije iz banke su je obavestili da je traženi novac već na njenom računu i da može da dođe da potpiše ugovor.

– Kada su me udaljili iz banke zbog uniforme, koja je inače bila čista, ispred mene bio je jedan kolega iz Medijane koji je potpisivao ugovor. Kada sam pitala: kako on može, službenici su mi rekli da se „izvinio zbog uniforme“. Objasnili su mi da uredba banke propisuje da niko ko je u radnoj uniformi ne sme da uđe u banku. Naveli su da je moj ulazak u banku isto što i dolazak hirurga u belom mantilu direktno iz operacione sale da podigne platu. Ali, nije to dobro poređenje, znam. Bila sam povređena. Tako nešto mi se nije dogodilo otkad radim. Ne treba meni ni izvinjenje ni odšteta. Samo tražim poštovanje prema ljudima koji rade najpošteniji posao na svetu i tako zarađuju parče hleba za sebe i porodicu – rekla je ona novinarima.

U izjavi dostavljenoj Danasu Unikredit banka navodi se da je ona „istog trenutka kada je obaveštena o situaciji u Nišu započela intenzivno da radi na utvrđivanju činjenica u vezi sa navodnim neprijatnim događajem“. U njoj se navodi da će banka, nakon što utvrdi šta se zapravo desilo, preduzeti adekvatne mere, ali da već sada „sa sigurnošću može da potvrdi da su se zaposleni, kao što im kodeks ponašanja i lični integritet nalažu, prema klijentkinji poneli sa poštovanjem i da je ni u jednom trenutku nisu zamolili da napusti ekspozituru“.

– Misija Unikredit banke definiše neophodnost poštovanja principa različitosti i rodne ravnopravnosti. Ponosni smo što možemo da kažemo da nikada nismo pravili razliku između različitih nacionalnosti, boje kože, kao ni posla kojim se neko bavi. U skladu sa našim vrednostima, kojih je neophodno da se pridržavaju svi naši zaposleni, sve građane tretiramo s jednakim poštovanjem – navodi se u izjavi i dodaje da banka već duže od deset godina uspešno sarađuje sa JKP Medijana, u kojem više od polovine radnika spada u njene klijente.

Uskokovićeva je, inače, nedavno dobila nagradu kao najbolji komunalni radnik u Nišu. Nagradu je primila u radnoj uniformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari