Srbija nije privela pravdi sve odgovorne za prisilne nestanke, niti je zaštitila prava žrtava prisilnih nestanaka i članova njihovih porodica. To je jedan od zaključaka nedavno održane sednice Komiteta Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke na kojoj je razmatran izveštaj o primeni Međunarodne konvencije o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka, koju je Beograd ratifikovao 2011. godine.

Alternativni izveštaj o primeni te konvencije, Komitetu UN su dostavili Fond za humanitarno pravo (FHP) i međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI). Kako je naveo AI, obim preporuka Komiteta upućenih Srbiji otkrivaju neuspeh vlasti da ispune obaveze u skladu s Konvencijom. Prema nalazima Komiteta, Srbija treba da osigura da svi slučajevi prisilnih nestanaka budu u potpunosti i nepristrasno istraženi bez odlaganja, a da svi odgovorni – uključujući komandni kadar i civilne lidere – budu kažnjeni u skladu sa težinom počinjenog zločina. Komitet je posebno naglasio potrebu da se pravdi privedu svi odgovorni za transport tela kosovskih Albanaca na tajne lokacije u Srbiji.

Komitet je naglasio i obavezu Srbije da zaštiti prava porodica nestalih i preporučio uvođenje sveobuhvatnog i rodno senzitivnog sistema reparacija i pristup medicinskoj i psihološkoj rehabilitaciji svima koji su pretrpeli štetu i direktne posledice prisilnog nestanka. Među merama je i uključivanje zaštite prava porodica žrtava nestalih u postojeći Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Komitet je preporučio Srbiji da Tužilaštvu za ratne zločine obezbedi dovoljno ljudskih, tehničkih i finansijskih resursa, kao i da u civilnim i vojnim službama suspenduje one pojedince za koje postoji sumnja da su učestvovali u izvršenju prisilnog nestanka. Komitet je pozvao Srbiju i da sprovede istragu o svim slučajevima zastrašivanja i pretnji svedocima ratnih zločina i osnaži Jedinicu za zaštitu svedoka da bi se garantovali najviši standardi zaštite.

 

FHP o nestalima 

Fond za humanitarno pravo ukazao je Komitetu UN  za prisilne nestanke na neadekvatan zakonski okvir o pravnom položaju nestalih osoba i njihovih porodica u Srbiji, neefikasnu sudsku zaštitu prava na naknadu štete porodica prisilno nestalih, kao i na nedostatak istraga o slučajevima sakrivanja tela kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama u Srbiji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari