Poslednjeg dana posete Kini premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, a dvojica predsednika vlada su nakon toga, između ostalog, potpisala Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari.

– Naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS – istakao je Vučić.

Kineski premijer je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd – Budimpešta počne do kraja godine, najavio je da će kineska strana donirati 4,4 miliona evra Srbiji za realizaciju ovog projekta, a podržao je i dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje u Železari.

Premijeri su potpisali i memorandume o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji, o finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad, ali i o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11.

Vučić se trećeg dana boravka u Kini, gde je bio jedan od učesnika Četvrtog kineskog samita u gradu Sudžou, sastao i sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je prihvatio poziv premijera Vučića da poseti Srbiju. „Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji“, odgovorio je predsednik Kine na poziv premijera Vučića. Oni su, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, razgovarali o ekonomskim i političkim odnosima dve zemlje.

„Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam“, rekao je Si Đinping i dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je, kako je rekao Vučić, izgradnja autoputeva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija. Premijer Srbije se sastao i sa predstavnicima kompanije Huavej.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari