Poskupljenjem struje od 12 odsto, koje će početi da se primenjuje od 1. avgusta, podjednako su nezadovoljni kako potrošači tako i stručna javnost. Dok građanima teško pada svaki novi namet, pa i ovaj koji će im računa u proseku povećati za oko 300 dinara, stručna javnost je jednoglasna u oceni da, ako je već do poskupljenja moralo da dođe, nije bilo nužno uvoditi akcizu.


Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da je činjenica da je cena struje u Srbiji najniža ali je isto tako tačno da su u našoj zemlji plate među najnižima u regionu.

– Odluka o uvođenju akcize je potpuno pogrešna jer predstavlja novi namet građanima. Država je vlasnik Elektroprivrede Srbije i poseduje sve mehanizme da to preduzeće učini profitabilnim i da na taj način puni državnu kasu umesto akcizama za struju. U slučaju da EPS ostvari profit koji bi uplatio u budžet, akciza predstavlja dodatno, nepotrebno opterećenje građanima koji bi državnu kasu finansirali i plaćanjem električne energije i akcize što svakako nije fer – ističe naš sagovornik.

On dodaje da bi poskupljenje struje imalo efekta samo u slučaju da ceo iznos korekcije odlazi EPS-u.

– Ovako kada država dobija veći deo „kolača“ od poskupljenja ono gubi svoj ekonomski smisao a to je prikupljanje sredstava za održavanje pogona i opreme tog preduzeća. Takođe, poskupljenje bi bilo opravdano, moglo bi da se razume i da se da podrška takvoj odluci kada bi se država obavezala da će sav tako dobijen novac biti uložen u izgradnju novih pogona. Srbija u proteklih 30 godina nije izgradila nijedno novo postrojenje a neophodno je da to uradi kako bi obezbedila dovoljne količine struje za stanovništvo i privredu – naglašava Savić.

Prema njegovim rečima, bez obzira što struja nije poskupela za privredu ipak treba očekivati povećanje cena određenih proizvoda i usluga.

– Povećanje cene struje važi pored domaćinstva i za vlasnike malih trgovinskih i zanatskih radnji. Poskupljenja su pošteđena samo velika industrijska preduzeća, koja gotovo da i ne postoje u Srbiji, tako da realno zvuče očekivanja da će doći do poskupljenja roba i usluga što će dodatno opteretiti narod – kaže Savić i konstatuje da je pre odluke o poskupljenju, država trebalo da omogući EPS-u da naplati velika dugovanja za struju kao i da to preduzeće smanji troškove u poslovanju.

Vojislav Vuletić, ekspert za energetiku, takođe smatra da poskupljenje struje neće unaprediti rad EPS-a.

– Država odluku o poskupljenju nije donela zbog EPS-a, već da bi napunila budžet. Procenat od 4,5 odsto koliko dobija EPS, suviše je mali da bi se pokrili troškovi tog preduzeća. To je pogrešan potez od koga EPS neće imati gotovo nikakvu korist. Ako se uzme u obzir da će računi građana biti uvećani, što im u eri opšte nemaštine nikako ne ide na ruku, a da EPS gubi značajna sredstva od poskupljenja zbog akcize, sasvim je jasno da je država donela novi namet od koga niko neće imati koristi – kaže on.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da je to novi udar na i onako nizak standard građana Srbije.

– Najviše su oštećeni najsiromašniji slojevi, a u situaciji kada su smanjene plate i penzije, vlast nije smela da odobri ovo poskupljenje. Naročito ako se zna da će posledica biti dizanje maloprodajnih cena. Opravdanja vlasti da je do poskupljenja moralo da dođe da bi EPS preživeo kao preduzeće, gube smisao jer je država za sebe uzela veći procenat od onog koja će preostati EPS-u. Dakle uvođenje akcize je dodatni problem koji nije u ničijem interesu, sem države – ističe Veselinović

 

Kako MMF kroji politiku

– Poskupljenje struje je novi namet sirotinji, koji vlast sprovodi po preporukama Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojim sve veći broj zemalja otkazuje saradnju dok se naša Vlada oduševljava pohvalama čelnika te finansijske organizacije. Činjenica je da MMF kroji politiku Srbije i to protivno interesima građana, pa je evidentno da svoje preporuke ne daje kako bi omogućio kvalitetniji život u Srbiji već kako bi obezbedio da se pozajmljeni novac vrati – kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari